Schrijver Jan Brokken

Schrijver Jan Brokken

Vrijdagavond 5 april 2019 – Theaterzaal Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing Schrijver Jan Brokken vertelt…
Kosten: € 12,50 incl. koffie/thee (geen pin)
Jongeren t/m 18 jaar slechts € 7,50
Spreker: Jan Brokken, schrijver, historicus

Spreker: Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas ©

Een van de meest gelezen schrijvers in ons land en ook daarbuiten komt vertellen over zijn leven en werk, over de totstandkoming van zijn boeken, over zijn reizen en over Frankrijk, zijn tweede vaderland.
‘In zijn boeken weet Jan Brokken steeds van iedere geschiedenis een diep menselijk verhaal te maken; dat is zijn kracht en zijn talent’, aldus Geert Mak. Hij wordt alom geprezen door zijn uitzonderlijke verteltalent. Zijn boek ‘Het laatste oordeel’ nam Joost Zwagerman op in zijn bloemlezing van de beste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur.
Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij door in Rhoon, Zuid Holland. Na zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht vervolgde hij zijn opleiding aan het Institut d’Etudes Politiques van de Universiteit van Bordeaux. Hij trouwde met een Française en verbleef enige jaren in Frankrijk, waar hij talrijke interviews en reportages maakte, die hij bundelde in het boek ‘Zoals Frankrijk’. Van 1973 tot 1976 was hij werkzaam bij dagblad Trouw, waarna hij overstapte naar het weekblad De Haagse Post waar hij interviews en portretten maakte. Deze waren zo markant dat ze gebundeld werden.

In de pauze is er gelegenheid tot het kopen van boeken van de schrijver en deze door hem te laten signeren.
 
Toegangskaart:
Bestellen via internet is inmiddels gesloten. Aan de kassa zijn nog toegangskaarten verkrijgbaar. Jongeren t/m 18 jaar krijgen korting en kunnen een toegangskaart aan de kassa kopen. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.

 
Meer over Jan Brokken en zijn nieuwste boek ‘De Rechtvaardigen’

Na 15 jaar wonen en reizen in het buitenland, o.a. in het Caribisch gebied en Zuid Amerika, keerde hij in 2002 terug naar Nederland. Hij bezocht de Baltische Staten, Letland, Estland en Litouwen, waar hij stuitte op intrigerende familiegeschiedenissen. Met ‘Baltische Zielen’ schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek dat in 2010 verscheen. Zijn boek ‘De Vergelding’ sloeg in als een bom. Hij vertelt hierin over aangrijpende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in de plaats Rhoon waar hij zijn jeugd doorbracht. Zijn laatste boek ‘De Rechtvaardigen’ is een diep menselijk verhaal. Ook in het buitenland oogstte hij met dit boek veel lof vanwege het literaire niveau, de intellectuele diepgang en de visionaire kracht. Jan Brokken werd genomineerd voor de Gouden Uil en voor de Libris Literatuurprijs.

De rechtvaardigen

Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.
Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In de korte tijd dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.
Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Meer te lezen over Jan Brokken: www.janbrokken.nl