Le Corbusier, Architect

Le Corbusier, Architect

Woensdag 16 januari 2019 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over Le Corbusier
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Evert Jan Geerdes

Spreker Evert Jan Geerdes

Lezing over het leven en werk van de Zwitsers-Franse architect en stedenbouwer Le Corbusier.
Moderne architectuur is prominent aanwezig in onze wereld en de grondlegger hiervan is de architect Le Corbusier. Charles-Edouard Jeanneret (pseudoniem Le Corbusier) werd in 1887 geboren in La Chaux-de-Fonds Zwitserland en stierf in 1965 te Cap Martin Frankrijk.
Na zijn opleiding aan de school voor Toegepaste Kunsten maakte hij een aantal studiereizen naar klassieke bouwwerken in Italië, de Balkanlanden, Griekenland en Turkije.
Om zich te ontwikkelen werkte hij bij diverse architecten. Als jong architect ontwierp hij villa’s voor welgestelde opdrachtgevers.
Hij is onderscheiden met verschillende eredoctoraten en de hoge Franse onderscheiding het Grootkruis Orde Legioen van Eer.

 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over Le Corbusier en Evert Jan Geerdes… 

 

 

 

Meer informatie  
 
Over Le Corbusier 

Geïnspireerd door de technologische innovaties begin 20e eeuw , waaronder het bouwen met beton, vergeleek Le Corbusier woningen en steden qua functionaliteit met machines. In zijn beroemde Villa Savoye in Poissy (F) uit 1928 komen zijn vijf punten voor de nieuwe architectuur nadrukkelijk naar voren.
Samen met zijn neef Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand ontwerpt hij ook interieurs en meubels waaronder de beroemde Chaise Longue met een frame van verchroomd staal en leren bekleding.
Le Corbusier was medeoprichter van het Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM 1928-1959), waar vooraanstaande architecten hun visie op de architectuur, huisvesting en stedenbouw ontwikkelden en de moderne architectuur wereldwijd bekendheid gaven.

Bij het grote flatgebouwencomplex Unité d’Habitation in Marseille (F) past hij in 1947 voor het eerst het door hem bedachte Modulor-maatsysteem toe. Was adviseur en medeontwerper van het Verenigde Naties gebouw in New York en het regeringscentrum van Chandigarh in de Indiase deelstaat Punjab.
Met zijn sculpturale ontwerp uit 1954 voor het bedevaartkerkje in Ronchamp verraste hij vriend en vijand door geen gebruik meer te maken van de witte strakke volumes van de jaren twintig.

Andere projecten zijn : Dominicanenklooster Sainte Marie-de-la-Tourette in Evreux-sur-l’Arbresie (F) en het Philips Expo paviljoen in Brussel.
Het gigantische oeuvre – hij was ook sculpturist en schilder – en zijn innoverende architectonische theorieën hebben Le Corbusier tot een van de grootste architecten van de 20e eeuw gemaakt. Hij wordt ook wel vergeleken met Leonardo da Vinci of Picasso.

 
Over Evert Jan Geerdes: 
 
Evert Jan Geerdes was werkzaam als zelfstandig architect, woonachtig te Bathmen.
Hij geeft lezingen over het leven en werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier
(1887 – 1965) en over de in Ierland geboren vrouwelijke designer en architecte Eileen Gray (1878 – 1976).