Het goede leven

Het goede leven

Vrijdag 14 februari 2020 – Kulturhus – 20.00-22.00 uur
Lezing over Het goede leven
Kosten: € 10 incl. koffie/thee (geen pin)
Kinderen gratis – jeugd 13 t/m 18 jaar € 7,50 (aan de kassa)
Spreker: Annegreet van Bergen, schrijfster

Spreker: Annegreet van Bergen, schrijfster

Annegreet van Bergen, econome, journaliste en schrijfster, is vooral bekend van haar bestseller “Gouden Jaren”. Zij komt vertellen over haar nieuwste succesboek “Het Goede Leven”.

In dit boek laat ze met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de geweldige naoorlogse groei het leven veranderde in de steden maar ook op het platteland. In de voorgaande zeventig jaren is Nederland in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd. Weelde went, zeker als dit stapje voor stapje gaat. Er kwamen beroepen bij maar er verdwenen ook beroepen, zoals grutter en kolenboer.
Huismoeders doen hun boodschappen niet meer met een netje in de hand bij de kruidenier om de hoek. Supermarkten en computers deden hun intree.
De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welk kind spaart tegenwoordig
nog sigarenbandjes?
En ….. welke vrouw wordt nog ontslagen als ze gaat trouwen? Welk kind kan zijn moeder nog achter het wasbord uittekenen? Dat beeld is dankzij de wasautomaat uit de tijd geraakt.

Vanwege het Boekenweekthema “De moeder de vrouw” besteedt Annegreet extra veel aandacht aan de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat juist in de afgelopen jaren de emancipatie van vrouwen zo’n vlucht heeft kunnen nemen.

Hierover en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen, een verhaal dat zij met de nodige humor vertelt. Dankzij het authentieke beeldmateriaal dat zij tijdens de presentatie vertoont wordt het een zeer plezierige, extra boeiende avond; waar zeker door de nieuwe generatie met verbazing en soms met ongeloof naar wordt gekeken. Voor velen zal het een nostalgische reis zijn vol herinneringen uit vervlogen tijden.

Annegreet van Bergen studeerde economie in Amsterdam, werd geboren in Enschede en woont al weer enige tijd in Zutphen. Zij schreef over economie in o.a. Elsevier en de Volkskrant. In 2015 werd zij genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs voor haar bestseller  ‘Gouden Jaren’.
Elf gemeenten in de Achterhoek hebben gezamenlijk besloten om de tijd van de wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen met een speciaal project. Annegreet van Bergen is als ambassadeur van dit project de aangewezen persoon om de cultuurhistorische geschiedenis te laten herleven en ons over de ontwikkelingen te vertellen. Het project wordt gesteund door de Provincie Gelderland en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

Zie ook: www.annegreetvanbergen.nl

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.