Griekenland

Griekenland

Maandagmiddag 01 oktober 2018 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
DRIELUIK-LEZING cultuurgeschiedenis Griekenland
Land van goden, mythen en ruïnes
Lezing op 8 en 15 oktober vervallen
Spreker: drs. Annet van Wiechen, archeologe

Logo Annet v. Wiechen

Griekenland land van goden, mythen en fascinerende ruïnes.
 
Griekenland is een fascinerend land om te bereizen. In dit drieluik zal archeologe Annet van Wiechen enkele facetten van de cultuurgeschiedenis behandelen.
Ze zal vertellen over een dronken god, een drijvend eiland, een verliefde koningin, een labyrintisch paleis en een majestueuze godenburcht.
 
Meer informatie over het programma en Annet van Wiechen… 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 

 

© Annet van Wiechen

© Annet van Wiechen

© Annet van Wiechen

 


 
Meer informatie
 
Programma

  • 01 oktober 2018 – maandagmiddag (1)
    We reizen naar Kreta waar Zeus zijn onderonsje had met Europa. Hun nazaat koning Minos beledigde Poseidon, die wraak nam en ervoor zorgde dat de koningin verliefd werd op een stier, met alle gevolgen van dien. Minos gaf ook de naam aan de “Minoïsche” beschaving die op Kreta werd ontdekt. We dwalen door het labyrintische en kleurrijke paleis van Knossos en nemen ook even de boot om aan te leggen op het vulkanische eiland Santorini (Thera).
  • 08 oktober 2018 – maandagmiddag (2)
    Vandaag staat Apollo centraal. Hij en zijn tweelingzus Artemis werden geboren op het drijvende eiland Delos. Het is nu een schitterend ruïne-eiland. In Griekenland zijn veel Apollo-tempels te vinden, maar die van Bassae is bijzonder. We staan daar even stil alvorens we naar het belangrijkste heiligdom en orakel van de god gaan : Delfi !.
  • 15 oktober 2018 – maandagmiddag (3)
    In deze 3e lezing bekijken wij de godenburcht van Athene (Akropolis) met de tempel van de godin Athena, het Parthenon. In de stad maken we kennis met de Atheense pottenbakkers. Bijzondere vazen waarop ook goden werden afgebeeld. Eén van deze vazen staat in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden dat in 2018 zijn 200ste verjaardag viert. Op deze vaas staat de enige god die werkte, de smid Hephaistos. Hij zit op een ezel en is dronken. Welk verhaal zit hierachter? Naast Hephaistos spelen zijn moeder Hera en de wijngod Dionysus de belangrijkste rollen.

Over Drs. Annet van Wiechen, archeologe:
Studeerde archeologie en Perzisch aan de Rijksuniversiteit te Leiden.
Haar specialisatie is cultuurgeschiedenis van de mediterrane landen met een passie voor klassieke, middeleeuwse en islamitische werelden.
Annet van Wiechen zoekt steeds onverwachte invalshoeken en weet met haar deskundigheid en enthousiasme iedereen te boeien.
Foto’s uit het eigen, zeer grote beeldarchief, ondersteunen haar woorden en brengen haar presentatie tot leven.
 
zie ook: www.OudWeb.nl