Grafische Kunst en Techniek

Grafische Kunst en Techniek

Vrijdagmiddag 12 april 2019 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over Grafische Kunst en Technieken
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Wim Kwakernaak

Spreker Wim Kwakernaak

Door beeldend kunstenaar Wim Kwakernaak wordt een kijkje gegeven in de grafische kunst. Hij vertelt bevlogen over de desbetreffende technieken.
De onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. begrippen als hoogdruk, diepdruk en vlakdruk.
Tevens wordt aandacht besteed aan diverse andere technieken zoals houtsnedes, gravures, etsen, lithografie, linosneden en zeefdrukken. Prachtige voorbeelden uit de rijke (kunst)geschiedenis van de grafische kunst worden getoond. Kunstwerken onder meer etsen van Rembrandt, houtsneden van Dürer, litho’s van Daumier krijgt men te zien. Interessant beeldmateriaal van Kollwitz en Doré worden onder de loep genomen.
Over de techniek : hoe herken je een afdruk ?

 
Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij tevens een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over de lezing en Wim Kwakernaak… 

Ets Rembrandt

Houtsnede Franz Marc

 

Gravure Doré

 

 

Meer informatie  
 
Grafiek : volgens Van Dale – alle manieren van weergeven en vermenigvuldigen van letters en afbeeldingen waarbij afdrukken gemaakt worden.
De grafische kunst is populair bij verzamelaars vanwege de veelsoortigheid en betaalbaarheid.

 

Over Wim Kwakernaak: 
 
Wim Kwakernaak (1945) is geboren in Leidschendam. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, afdeling vrij tekenen, schilderen en grafiek. In 1980 studeerde hij tevens af aan de Academie Beeldende Vorming te Amersfoort in de richting Ruimtelijke en Plastische Vormgeving. Deze opleiding gaf hem ook onderwijsbevoegdheid.
Bijna 40 jaar gaf Wim Kwakernaak les binnen het voortgezet onderwijs in de vakken tekenen, handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Daarnaast gaf en geeft hij lezingen over beeldende kunst. Hij woont en werkt in Holten, Overijssel.

Zie ook: www.wimkwakernaak.nl

Zijn beeldende activiteiten tonen een veelheid aan technieken in zowel twee- als driedimensionaal werk. In stijlen en onderwerpen zien we een grote diversiteit, van gedetailleerd realisme naar vrije en expressieve ontwerpen.
De laatste jaren beoefent hij diverse uitdrukkingsvormen door en naast elkaar. Hij is bezig met een project van 21 mensfiguren, levensgroot en uitgevoerd in papiermaché.