Geheimzinnige Geveltekens

Geheimzinnige Geveltekens

Woensdag 25 april 2018 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over cultureel erfgoed in NL:
Bovenlichten, gevel- en metseltekens
Kosten: € 10, incl. koffie/thee
Spreker: Ben Veldstra

Spreker Ben Veldstra

Wie wel eens door een oude binnenstad wandelt, ziet nog vaak boven de voordeur een ornament in het bovenlicht, in het raam boven de voordeur. Het meest bekend is de gietijzeren levensboom. We ontdekken dat er veel meer variatie is. Ook diverse andere symbolen kregen een plek boven de voordeur of op de gevel.
Ben Veldstra neemt u mee langs de belangrijkste stijlkenmerken van de Lodewijkstijlen.
Lodewijk XIV (bijv. acanthusblad) – Lodewijk XVI (o.a. Korenbeurs Schiedam).
Hij laat u zien hoe het daarna verder ging in de 19e eeuw. Zo mogelijk worden ook enige elementen uit deze regio getoond.
Zie ook www.bovenlichten.net
 
Meer informatie over het programma en Ben Veldstra… 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 

 

Alphen Looneind NB

Doesburg © Peter Miebies

Ochtezeele FR

 

 

Meer informatie

Het begon als snijraam, waarbij de roeden kunstig uit hout werden gesneden. De eerste exemplaren zijn er al vanaf ca. 1700. Tegenwoordig worden nog incidenteel nieuwe van hout vervaardigd. Het glas werd ertussen geplaatst.
Rond 1850 komt het gietijzer op. Na 1880 komt het glas-in-lood in de mode (art nouveau).

In vroeger tijden was de deur een belangrijke plaats van aandacht. Men geloofde toen nog volop in kwade (en soms ook goede) geesten en demonen die rond het huis spookten.Of we die aandacht ook terugvinden in het bovenlicht gaan we wel zien, maar blijft nog even geheim.
Om er achter te komen welke tekens een onheilwerende betekenis hadden gaan we ook kijken naar de oude tekens in het metselwerk van kerken en kastelen.
De symboliek die men gebruikte in bovenlichten biedt de mogelijkheid om nog veel verder in de geschiedenis te duiken en wel tot in de Sumerische en Babylonische oudheid.

Ben Veldstra:
Studeerde in Groningen biologie en haalde in 1979 zijn doctoraal.
Gedurende 30 jaar was hij docent biologie in Den Haag en werkzaam in zowel het MBO als het HBO.
Begrippen als evolutie en adaptatie komt men evengoed tegen bij het bestuderen van geveltekens, bovenlichten, metseltekens en diverse ornamenten.
Website : www.bovenlichten.net

Ben Veldstra zegt : “Het is grappig om te merken dat problemen, zoals deze in de biologie voorkomen rond soortafbakening en afstamming (classificatie/taxonomie), ook in dit veld optreden, wat op zich al een leuke uitdaging voor mij is.”