Fietsen op Sumatra

Fietsen op Sumatra

Woensdag 13 februari 2019 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over fietsen op Sumatra
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Henny van der Wilt
Lezing is vervallen, mogelijk komt er nieuwe datum

Spreker Henny van der Wilt

Sumatra “eiland van goud” is het grootste eiland van Indonesië en wel zo groot als Zweden. Drie weken lang werd er gefietst door Noord- en West Sumatra door een prachtige natuur. Vanuit Berastagi gaat de reis langs vulkaangebieden en komt het gezelschap langs de Sipisopiso watervallen.
De tocht gaat richting het Tobomeer naar Prapat. Met een veerboot wordt het meer overgestoken en overnacht men daarna op Samiosir eiland. Op dit eiland fietst men een paar dagen waarbij men tijdens de tocht een constant zicht heeft op het blauwe meer.
De oude Batakhuizen en paleizen, gebouwd door de Toba-Batak stammen worden bewonderd.
Men geniet van de mensen die werken op de rijstvelden, papaja’s oogsten, suikerriet stoken, pinda’s branden en koffie drogen. Vanaf het Tobameer gaat het richting westkust en wordt er een flinke klim gemaakt om uit de krater van het meer te komen.
Vanuit Taratung fietst de groep via prachtige landschappen naar de havenstad Sibolga. Daar blijft men een paar dagen op een klein eilandje met mangroven, bijzondere rotskusten en witte strandjes. De ondergaande zon is hier adembenemend.
Er wordt een wandeling gemaakt door een soort oerwoud, waar de Rafflesia bloeit ! De grootste solitaire bloem ter wereld met een diameter van 1 meter. Deze kan wel een gewicht krijgen van 10 kilo! De reusachtige bloem ruiken we al van verre (een lucht van rottend vlees) en wordt uiteindelijk gevonden.
Tot slot worden de paleizen van de Minangkabau-koningen bezocht. Daarna verder gefietst naar het meer van Maninjau. Hier wordt heerlijke vis die gevangen is in het meer genuttigd met een kopje “Luwak”-koffie toe.

 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over de lezing en Henny van der Wilt… 

Cacaovruchten aan de struik

 

 

rivierbuffels aan het Tobameer

Cacaoboon met pitten

 

Meer informatie  
 
Over Sumatra 

Noord-Sumatra is het thuisland van de Batak. De Batak gelden als één van de meest trotse en de meest ondernemende bevolkingsgroepen van de archipel.
Oorspronkelijk woonden de Batak in het laagland van de Himalaya waar ze ongeveer 1500 jaar geleden werden verdreven en zich op Sumatra vestigden.
De Batakhuizen werden gebouwd met eerbied voor drie goden.
Bij de entree van een Batakdorp vind je meestal een open ruimte waarin tafels en stoelen staan. Hier werd vroeger recht gesproken.
De huizen zijn gebouwd van pekkihout, een soort dennenhout en zijn ongeveer 18 meter lang. Voor de bouw gebruikt men geen spijkers maar houten pennen en touw. De gebouwen staan op palen.

 
Over Henny van der Wilt: 
 
Henny is in het dagelijks leven hovenier en tuinbeheerder van de tuinen van kasteel-museum Sypensteyn te Loosdrecht en sinds kort op Slot Zuylen. . De natuur maakt een groot onderdeel uit van haar leven.
Al zo’n kleine 20 jaar heeft ze de zorg voor de flora van het landgoed Sypensteyn. Als vrouwelijke tuinbaas vormt ze een uitzondering want het merendeel van de hoveniers is van het mannelijk geslacht.
Tevens is zij een voortreffelijk fotografe die de prachtige exotische planten en bloemen in dit tropengebied op een zeer professionele wijze heeft weten vast te leggen.
Deze hovenier weet haar lezing over de fietstocht door Sumatra zeer levendig te presenteren, goed bespraakt, spontaan en vol humor.