Bergvolkeren Z.W. China

Bergvolkeren Z.W. China

Woensdag 4 april 2018 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over de Bergvolkeren in Z.W. China
Een reis door diverse streken
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Aly Wagenvoorde

Spreker Aly Wagenvoorde


Vlag van China

Bergvolkeren (minderheden) in Zuid-West China
Kleurrijke bergvolkeren met een geheel eigen cultuur vindt men in zuidwest China, een prachtig gebied dat een geheel ander karakter heeft dan het “klassieke” centrale deel van dit immense land.
Van de Tibetanen tot de Yi, van de Miao tot de Dai en van de Dong tot de Bai. Men woont vaak nog in traditionele dorpen omgeven door schitterende landschappen. Een heel verschil met het moderne China. Het wordt een reis door diverse streken.
Aly Wagenvoorde en haar man Cees maakten tijdens hun reis gebruik van diverse vervoermiddelen zoals fiets, taxi, auto met privéchauffeur en zelfs per vliegtuig. Ook werden tochten te voet afgelegd o.a. een wandeling over de Tiger Leaping Gorge.
 
 
Aanmelding:
Wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.
 
Lees meer over Zuid-West China en Aly Wagenvoorde…

Tiger Leaping Gorge – Foto : Cees Wagenvoorde

 

Buffels – Foto : Aly Wagenvoorde

 

Jian Shui terrassen

 

Klik op deze kaart voor een vergroting

Meer informatie
 
Over Zuid-West China
Tijdens de lezing wordt o.a. verslag gedaan van het bezoek aan Kunming. Deze stad staat bekend als de stad van de eeuwige lente. Wel heeft Kunming de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Veel van de oude traditionele stad is vervangen door nieuwbouw. Prettig is het feit dat een oud gedeelte bewaard is gebleven en haar charme niet heeft verloren. Hier komen de ouderen samen om spelletjes te spelen en om gezamenlijk hun traditionele muziek te maken.
Na zo’n 4 uur rijden en op slechts 160 km ten noorden van Kunming ligt het unieke landschapsgebied Hongtudi, ook wel bekend als het Rode Aarde gebied. Kleine stukjes knalrood gekleurd land liggen hier verspreid op de heuvels en hellingen. Verschillende gewassen worden hier verbouwd zoals koolzaad, aardappelen, gerst en maïs. Een prachtig mooie lappendeken.
Vlakbij Yuanyang (tegen de grens met Vietnam) vindt men hellingen met kleine terrassen, de fascinerende terrasbouw van het Hani-volk. Eén van de mooiste rijstterrassen ter wereld !
 
De Tiger Leaping Gorge : één van de beroemdste wandeltochten in China. Een prachtig natuur-fenomeen. Aly en Cees reisden ook langs de Yangtze, de langste rivier in China en meer dan 6000km lang. De rivier slingert door nauwe kloven c.q. ravijnen. Vanaf de hoge bergen is het zicht op de rivier adembenemend.

 

Over Aly Wagenvoorde:
Pedagogische Academie en werkzaam geweest als docent ROC, tevens fotografe.
Al ruim tien jaar verzorgt Aly Wagenvoorde lezingen en powerpointpresentaties voor verenigingen en geïnteresseerden.
Samen met haar man Cees Wagenvoorde maken ze al jarenlang reizen naar voornamelijk Aziatische landen, maar ook andere delen van de wereld hebben hun aandacht.
Op een ontspannen manier laat ze de aanwezigen kennismaken met de cultuur, geschiedenis en de natuur van het land dat ze bezochten. Aly vertelt over de persoonlijke ervaringen en indrukken die ze samen met haar man beleefd heeft.