Antoni Gaudi

Antoni Gaudi

Woensdag 14 maart 2018 – Kulturhus – 14.00-16.00 uur
Lezing over Antoni Gaudi
Kosten: € 10 incl. koffie/thee
Spreker: Maria Driessen, kunsthistorica

Spreker Maria Driessen


Antoni Gaudi

De Catalaanse architect Antoni Gaudi ontwierp rond 1900 markante gebouwen en objecten vooral in Barcelona (o.a. Sagrada Familia). Zijn ontwerpen in deze stad staan allemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Gaudi is de grondlegger van organische architectuur, een stroming binnen de Art Nouveau en Jugendstil.
Over zijn werk en zijn leven vertelt kunsthistorica Maria Driessen. Zij neemt u mee in de wondere wereld van deze kunstenaar, zijn manier van werken en zijn leven maar bovenal gaat zij in op zijn extravagante kunstobjecten.
Tijdens de lezing krijgt u een goed beeld van de werkzaamheden en de ongelofelijke creativiteit van deze architect die de architectuur zo verrijkt heeft met gebouwen en decoraties die nooit eerder zo ontworpen waren.
 
 
Aanmelding:
wij zouden het op prijs stellen als u zich aanmeldt via e-mail bij lezingen@kunstkringruurlo.nl, zodat wij een indruk hebben hoeveel mensen wij kunnen verwachten. 
 
Lees meer over Antoni Gaudi en Maria Driessen… 

Parc Guëll Barcelona

Sagrada Barcelona

Parc Guëll Barcelona

 

Meer informatie  
 
Over Antoni Gaudi (1852-1926)
 
 
Citaat van Gaudi : “Wilt u weten wat mij tot voorbeeld heeft gediend? Een eerlijke boom: hij draagt zijn takken en die dragen weer de bladeren. En elk afzonderlijk onderdeel groeit harmonieus, indrukwekkend, vanaf het moment dat de kunstenaar God hem heeft geschapen.”
 
Dit citaat van Gaudi geeft twee belangrijke essenties weer over de architect die met zijn ontwerpen de stad Barcelona en een aantal andere Spaanse plaatsen voor altijd heeft veranderd met gebouwen die uniek zijn in hun soort. De natuur was de belangrijkste inspiratiebron en zijn geloof in God.
Geboren in 1852 in Reus, bij Barcelona, als zoon van een kopersmid. Opleiding tot architect in Barcelona. Na zijn studie richtte hij zijn eigen architectenbureau op. Weldra kreeg hij opdrachten. De industrialisatie was volop gaande, de textielindustrie was een belangrijke economische factor. Opdrachtgever o.a. Eusebi Güell die in 1900 aan hem de opdracht gaf om een tuinwijk te ontwerpen naar Engels voorbeeld (Park Guëll).Aan de natuur ontleende hij talloze motieven die als decoratieve elementen in zijn ontwerpen werden opgenomen. Het smeedwerk dat hij toepaste voor sierlijke balkons en hekken waren een eerbetoon aan zijn vader. Aan zijn grootste project, de Sagrada Familia, wordt nog steeds gebouwd.
 
Over Maria Driessen: 
 
Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria jaren les in het volwassen-onderwijs en in het beroepsonderwijs. In het nieuwe millennium gaat een lang gekoesterde wens in vervulling als Maria zich inschrijft voor de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar bachelor sluit zij af met een scriptie over Joseph Beuys en voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. De masterscriptie resulteert in een publicatie in het blad Raffia, een uitgave van het “Institute for Gender Studies”.
Na enige tijd te hebben gewerkt voor de Vrije Academie voor kunsthistorisch onderwijs besluit Maria het heft in eigen hand te nemen en richt MarieDusart op. De naam is een ode aan haar moeder. Hier is zij directeur en docent.
Deze kunsthistorica is bevlogen over de wereld van de beeldende kunst.
– Hoe is al dat moois tot stand gekomen?
– Wie maakte het ?
– Hoe beïnvloedden tijdsgewricht en entourage de kunstenaar ?
– Hoe valt een werk in zijn cultuurhistorische context te plaatsen ?
De bevlogenheid wil zij graag delen en overbrengen. Een persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend voor Maria. Of het nu een les, een cursus, lezing of excursie betreft, deze benadering gaat ook op voor adviezen aan kunstenaars of vakdocenten.