Jubileumreceptie

Jubileumreceptie

Wegens coronavirus verschoven naar nader te bepalen datum in 2021
JUBILEUM ACTIVITEIT
Theaterzaal Kulturhus – 15.00-17.00 uur

Jubileumreceptie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de KunstKring Ruurlo

De KunstKring is jarig! De vereniging wordt dit jaar 25 jaar. Een grote prestatie voor een culturele vereniging. Een prestatie waar allen, die er een steentje aan bijgedragen hebben of dat nog steeds doen, trots op mogen zijn. Het bestuur wil dit heuglijke feit graag vieren! 
Op 9 mei 2020 is iedereen, die in de afgelopen vijfentwintig jaren (bestuurs)lid, vrijwilliger, cursist, exposant of docent was, van harte welkom. De receptie wordt in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo gehouden.

De KunstKring Ruurlo is op 24 augustus 1995 opgericht en is een volwassen vereniging geworden. Een handjevol enthousiaste mensen, met veel ideeën en een lege kas, begonnen vanuit het niets. Vijfentwintig jaar later staan de vier kernactiviteiten: cursussen, exposities, lezingen en muziek, die inmiddels door een klein legertje aan vrijwilligers worden bedacht en georganiseerd, als een huis. Van heinde en verre komen mensen naar het Kulturhus om te genieten of om een cursus te volgen.

Van jaar van de oprichting in 1995 en het jaar 1996 zijn nauwelijks documenten bewaard gebleven. In een verslag van 1998 wordt teruggeblikt: ‘Een gedurende het verenigingsjaar 1996 – 1997 gelopen hebbende fotowedstrijd – ‘Water in zwart en wit’ resulteerde in de productie van een ‘Waterkalender’ voor 1998 met behulp van de uitverkoren foto’s. In het najaar werden alle inzendingen tentoongesteld in Galerie M-22738′. Er werden ook portretten geboetseerd op de bovenverdieping van Mode Centrum Teunissen, maar het lijkt erop dat de vereniging echt vorm kreeg met het eerste Kasteeltuinconcert in 1996 in de tuin van kasteel Huize Ruurlo. Het Gelders Operette en Opera Gezelschap trad op een podium op. Het resultaat smaakte naar meer, want tot en met 2012 volgden nog zestien concerten in de tuin. De naam werd in 2010 gewijzigd in Kasteeltuin Festival omdat in dat jaar op vier podia muziek werd gespeeld.

In 1997 werd een bescheiden filmhuis gestart in de Tapperij. In ‘97-‘98 werd ook muziek gemaakt in de muziekkoepel en de kapel in de Veldhoek. Zelfs een excursie naar Insel Hombroich werd gemaakt en een danscursus country-line dancing gegeven. Leden van de KunstKring begeleidden in 97/98 voor de tweede keer een scholen project, genaamd ‘gemotiveerd fotograferen’. Een voorloper op de latere Kunst in de Kinderschoenen.

Den Olden Gott aan de Barchemse weg

 
Op 30 januari 1999 betrok de KunstKring een huisje aan de Wildenborchseweg, ter beschikking gesteld door de Woonstichting. Het kreeg de naam Creatief Centrum Reurles Huus. Bij de feestelijke opening was veel pers aanwezig. Direct na de opening organiseerden de Huusvrouwen creatieve cursussen. Zij richtten exposities van kunstwerken van amateurs in de gangen van bejaardenhuis De Bundeling in. In de Boskapel, de raadzaal van het kasteel, de muziekkoepel, de Tapperij, de Keizerskroon, de Orangerie, restaurant de Tuinkamer en tenslotte het Kulturhus werden concerten gehouden. Het gebrek aan een eigen onderkomen maakte de organisatie van de diverse activiteiten in de begin jaren van de KunstKring behoorlijk ingewikkeld. Via het huisje aan de Wildenborchseweg, dat op de nominatie stond om te worden afgebroken, werd in maart 2005 verhuisd naar Den Olden Gott, de voormalige kapsalon van De Vries aan de Barchemseweg, die ook ten prooi viel aan de slopershamer. Na veel vijven en zessen kon de KunstKring in september 2006 een eigen atelier in het Kulturhus in gebruik nemen. En daar zijn we nog steeds blij mee.

Over het wel en wee, het ontstaan en de groei, kortom: de geschiedenis van de KunstKring, wordt een boek geschreven dat half juli uitkomt. Een boek dat je niet mag missen! Je kunt je al aanmelden, dan ben je zeker van een exemplaar. Zie JUBILEUMBOEK

Cadeautip: