Opera: Tosca van Puccini

Opera: Tosca van Puccini

door de Nederlandse Reisopera
Dinsdag 16 oktober 2018 – Aanvang 20.00 uur
in het Wilminktheater in Enschede
Kosten € 34 + € 13 theaterbus, totaal € 47
Inschrijving is gesloten

In de opera ‘Tosca’ van Giacomo Puccini buitelen liefde, lust en politieke intriges over elkaar heen in het leven van de temperamentvolle zangeres Floria Tosca.
Als haar geliefde Mario Cavaradossi gevangen genomen wordt door de sadistische politiechef Scarpia, neemt Floria haar lot manmoedig in eigen handen met een dramatische afloop. Niemand komt ongeschonden uit de strijd in dit gevaarlijke spel van macht en liefde.
Bij de eerste opvoering in 1900 trok de pers fel van leer tegen deze in hun ogen onzedelijke vertoning. Maar zoals vaker, wakkerde deze publiciteit het vuur juist aan en velen gingen deze choquerende vertoning met eigen ogen bekijken.
Het beklemmende plot – naar het toneelstuk van Victorien Sardou – en Puccini’s hartver-scheurende en dramatische muziek, maken Tosca tot een van de meest geliefde opera’s. De meest bekende aria ‘Vissi d’arte, vissi d’amore’ (ik leefde voor de kunst, ik leefde voor de liefde) is vooral bekend in de adembenemende uitvoering van diva Maria Callas.

Zie ook www.reisopera.nl

Lees verder…

Kari Postma – sopraan

Foto Corbino

Philip Rhodes – bariton

 

  

Meer informatie

  

foto Pxabay (vrij van rechten)

Puccini wordt beschouwd als een van de beste operacomponisten aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. Hoewel hij als operacomponist door het publiek vrijwel onmiddellijk op handen werd gedragen, heeft hij lang moeten wachten op erkenning van critici. Het gevoel dat hij in de schaduw stond van de reuzen Verdi en Wagner heeft hem gedurende zijn gehele leven gemotiveerd om zichzelf te overtreffen. Zijn laatste en onvoltooide opera Turandot getuigt hiervan.
Puccini’s kijk op het genre opera verschilt sterk van de heersende Germaanse manier van opera schrijven in de laatromantiek. Richard Wagner maakte van zijn werken complexe, doorwrochte en meerlagige tragedies, waaraan een mystieke levensbeschouwing ten grondslag ligt. Wagner laat bijvoorbeeld een liefdeskoppel vanuit mystieke overtuigingen sterven.
Bij Puccini vindt men een dergelijke ideologie nergens. Dat de hoofdfiguur aan het eind van bijna al zijn opera’s sterft, is louter omwille van de dramatiek. Puccini’s opera’s bespelen meestal alleen hevig oplaaiende passies: pathos, wanhoop, erotiek.
Sinds 1930 wordt in Torre del Lago Puccini het Puccini Festival georganiseerd, een jaarlijks operafestival in de zomermaanden ter ere van de componist.