Cabaret: Micha Wertheim

Cabaret: Micha Wertheim

met ‘Voor Alle Duidelijkheid’
Donderdag 22 november 2018 – Aanvang 20.30 uur
in De Kleine Willem van het Wilminktheater in Enschede
Kosten € 19,50 + € 13 theaterbus, totaal € 32,50
Inschrijving gesloten

Micha Wertheim – foto Merlijn Doomernik

‘Ik houd van groot ongemak in de zaal.
Ik ben niet van dat wij-gevoel.
Ik wil de boel uit elkaar spelen.
Dat je je ineens afvraagt hoe je je verhoudt tot de ander.’

Na een korte afwezigheid is cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim weer terug op het theaterpodium. Zoveel is meteen al duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat we in duidelijke tijden leven. Het is steeds duidelijker wie de vijand is en waar die zit. Het is ook duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en wie die fouten heeft gemaakt, is ook wel duidelijk. Nu de feiten duidelijk zijn wordt de oplossing ook steeds duidelijker. Maar om alles echt helemaal duidelijk te maken, is er eerst nog: ‘Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid’.

Zie ook www.michawertheim.nl

Lees verder…

Micha Wertheim – foto Merlijn Doomernik

 

  

Meer informatie

  

Micha Wertheim (1972) groeide op in een joods gezin en is een kleinzoon van Jobs Wertheim (1898-1977). Zijn grootvader was een bekend beeldhouwer, winnaar van o.a. de Prix de Rome. Na de oorlog legde hij zich toe op het schilderen van portretten.
Na zijn eindexamen ging Micha aan de slag als goochelleraar op een Amerikaans zomerkamp. Daarna werkte hij een jaar in een kibboets in Israël en studeerde hij een jaar in Jeruzalem. Terug in Nederland studeerde hij Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht. Tijdens zijn studie begon hij met schrijven voor de faculteit en later voor de universiteitskrant. In 1995 kreeg hij als columnist een vaste plek op de achterpagina van ‘De Observant’. In 1997 begon hij op diezelfde achterpagina een wekelijks feuilleton waar hij twee jaar later mee stopte. In 1998 nam hij het initiatief tot het opzetten van ‘Mosaiek’, een door studenten gemaakt cultuurwetenschappelijk tijdschrift.
 
In 1998 rondde hij de studie af met een doctoraalscriptie over het leven en werk van Franz Kafka onder de titel Wunsch, Indianer zu werden: een onderzoek naar de betekenis van het reismotief in het werk en leven van Franz Kafka. Na zijn afstuderen verhuisde Micha Wertheim naar Amsterdam. Daar werd hij in café Toomler na twee audities aangenomen bij het stand-upgezelschap Comedytrain. In datzelfde jaar 1998 begon hij met het maken van radiodocumentaires en het schrijven van bijdragen voor VPRO’s De Avonden. Begin 2004 won hij de jury- en publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival. Sindsdien treedt hij voornamelijk binnen en soms buiten Nederland op als cabaretier.
 
De pers over ‘Micha Wertheim voor Zichzelf’ (2014):
Volkskrant (★★★★★): “Een duizelingwekkende voorstelling waarin hij het publiek op talloze manieren treitert, uitdaagt en op het verkeerde been zet. Onnavolgbaar en hilarisch. Fabelachtig mooi en uniek.”
NRC (★★★★★): “In dit met academisch vernuft opgetrokken spiegelpaleis zet het genie Wertheim ook zichzelf op virtuoze wijze gevangen. Dit is een voorstelling waar je eindeloos op blijft kauwen. Chapeau.”