Klassiek: Bruckner en Bartók

Klassiek: Bruckner en Bartók

door het Orkest van het Oosten
Vrijdag 24 mei 2019 – Aanvang 20.00 uur
in het Wilminktheater in Enschede
Kosten € 26 + € 13 theaterbus, totaal € 39
Inschrijving is gesloten

Dirigent Ed Spanjaard
foto W.E. Fenker

We sluiten het Theaterbusseizoen groots af!
Ter opening een gloednieuw werk van Bart Visman. Ed Spanjaard dirigeerde al vaker Visman, zoals zijn sfeerrijke Sables, Oxygènes. En vroeg hem om iets nieuws. Visman maakt misschien wel de mooiste Nederlandse muziek van deze tijd; als een Franse grootmeester tovert hij met de orkestklank.
Een van Nederlands grootste violistes, Liza Ferschtman, soleert virtuoos in het Vioolconcert nr. 1 van de verliefde Béla Bartók. De negentienjarige violiste Stefi Geyer moest weinig hebben van de avances van de 27-jarige Béla Bartók. Het vioolconcert dat hij voor haar schreef, keurde de teleurgestelde Bartók vervolgens zelf af. Na zijn dood mocht het weer gespeeld worden en onderhand is het minstens zo geliefd als zijn grote Tweede vioolconcert.
Dit prachtige concert wordt voorafgegaan door een van de meest romantische symfonieën van Anton Bruckner, zijn populaire Vierde, onder de bezielende leiding van Ed Spanjaard. Een spannend en veelbelovend vervolg op zijn zeer eigen en succesvolle Derde.
Hoewel natuurlijk ál Bruckners symfonieën romantisch zijn, verdient zijn populaire Vierde deze bijnaam bij uitstek. Het ademen van de wouden. Het stromen van de beken. Het koeren van de hoorns. Met recht ‘De romantische’.
Fraai om het seizoen mee af te sluiten!

Lees verder…

Liza Ferschtman

foto W.E. Fenker

foto W.E. Fenker

 

  

Meer informatie

  

Liza Ferschtman
Foto Marco Borggreve

Liza Ferschtman is de dochter van bekende Russische musici: haar vader is de cellist Dmitri Ferschtman en haar moeder de pianiste Mila Baslawskaja. Tijdens haar middelbareschoolperiode studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna studeerde ze in Amsterdam bij Herman Krebbers. In 1997 won zij op 17-jarige leeftijd het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.
Liza Ferschtman trad al als soliste op met een groot aantal orkesten, waaronder het Concertgebouw Orkest. Zij vormt een duo met pianist Inon Barnatan. Met hem voerde ze in 2005-2006 alle Beethovensonates uit in het Amsterdamse Concertgebouw. De afgelopen jaren had ze optredens in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In 2006 maakte ze samen met Inon Barnatan haar recitaldebuut in New York. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Zondagochtendconcerten in het Concertgebouw verzorgde zij een solo-optreden tijdens een openluchtconcert voor 20.000 toehoorders. Zij volgde in 2007 Isabelle van Keulen op als artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival, een belangrijk kamermuziekfestival in Museum Het Prinsenhof in Delft.
 
Het Orkest van het Oosten, opgericht in 1994, in het buitenland bekend als Netherlands Symphony Orchestra, van oktober 2011 tot september 2014 actief onder de naam Nederlands Symfonieorkest en van oktober 2014 tot november 2015 als HET Symfonieorkest, is een Nederlands professioneel symfonieorkest. De thuisbasis is het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Het Orkest van het Oosten begeleidt de Nationale Reisopera in twee producties per jaar. Dirigenten die het orkest hebben geleid zijn onder anderen Roberto Benzi, Hans Vonk en Edo de Waart. Van 1996 tot 2006 was Jaap van Zweden chef-dirigent van het Orkest van het Oosten. Jan Willem de Vriend was vervolgens zijn opvolger. Met ingang van het seizoen 2017-2018 heeft Ed Spanjaard de muzikale leiding. Tot de solisten die bij het Orkest van het Oosten zijn opgetreden behoren Gidon Kremer, Natalia Gutman, Heinrich Schiff, Jean-Yves Thibaudet en Charlotte Margiono.
Het Orkest van het Oosten geeft in totaal ongeveer 75 concerten per jaar. Het heeft concertseries in Enschede, Hengelo, Zwolle en Deventer. Daarnaast speelt het orkest soms ook in de grote zalen in de Randstad. Het orkest maakte onder de naam The Netherlands Symphony Orchestra tournees naar de Verenigde Staten, Spanje en Engeland.