KIDK 2022

Expositie Kunst in de Kinderschoenen
25 november t/m 15 december 2022
Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur
Opening op vrijdag 25 november 13.30 uur

Schilderij van Cor Melchers

Sinds 2006 organiseert de KunstKring ieder jaar het bijzondere project Kunst in de Kinderschoenen. Ook dit jaar gaat het project weer van start. Twintig enthousiaste vrijwilligers van de KunstKring hebben creatieve lessen voorbereid voor leerlingen van groep 7 van de Ruurlose basisscholen. Deze keer kozen de vrijwilligers Naïeve kunst als uitgangspunt. Waarom dit thema? Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen net als in Naïeve kunst vrij zijn om hun eigen verhaal te vertellen en hun fantasie de vrije loop te laten.

Culturije (Voorheen Muziek- en Kunstwijs) heeft gezorgd voor een goede lesbrief voor de docenten. Daarin wordt de kunststroming Naïeve kunst helder uitgelegd. Met deze lesbrief kunnen de leerkrachten een voorbereidende les geven. Na de herfstvakantie komen de leerlingen naar het Kulturhus om in kleine groepen te knutselen. We gaan kleien, schilderen, linoleumsnedes maken en werken met herbruikbaar en natuurlijk materiaal. Ook is er dit jaar een grote groep kinderen die een heus toneelstuk gaan instuderen en opvoeren.

De vrijwilligers die de kinderen begeleiden hebben een achtergrond als docent in een beeldend vak, zijn kunstenaar, of hebben affiniteit met kunst. De missie van onze vrijwilligers is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat “kunst” niet moeilijk of ver weg is, maar leuk en uitdagend. Dat kunstenaars vaak net even anders denken en daardoor mooie en onverwachte dingen creëren. En dat kinderen zelf ook mooie en onverwachte dingen kunnen maken.

Eind november wordt een tentoonstelling van de werkstukken van de leerlingen ingericht op de bovenverdieping van het Kulturhus. De tentoonstelling is vrij te bezichtigen tot half december. De feestelijke opening vindt plaats op 25 november 13.30 uur. Alle leerlingen, ouders, leerkrachten, leden van de KunstKring en belangstellenden zijn van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

Schilderij van Cor Melchers

Schilderij van Cor Melchers