KIDK 2018

KIDK 2018

Expositie Kunst in de Kinderschoenen 2018
30 november t/m 12 december 2018
Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo
Op werkdagen van 09.00-17.00 uur
De opening is op 30 november om 13.30 uur

Expositie kunstwerken Kunst in de Kinderschoenen 2018 Thema: ‘Indiaanse Kunst’

Project 2018: Indiaanse Kunst
Indianen zijn natuurvolkeren en leven in en met de natuur, samen met de dieren en planten. Er bestaan geen onkruiden en er is geen ongedierte, zoals wij Westerlingen het noemen. Het zijn de planten en de dieren die wij niet kennen en niet begrijpen en die dan de naam on-kruiden/gedierte krijgen. Wat de Indianen ons leren is omgaan met en respect hebben voor alles en iedereen om ons heen. Leren vanuit de stilte, het goed leren luisteren. Leren van de planten, bomen, wolken, dieren, stenen. Leren van alle elementen: aarde, water, lucht en vuur. Indianen zijn enorm creatief, maar maken niets voor niets.
Alles heeft betekenis en staat bol van de symbolen. Indianenkenner Hilde Liem heeft op de scholen een voorbereidende les verzorgd. De kinderen gaan dit jaar met deze kennis in het achterhoofd aan het werk en maken krachtstokken en –schilden, trommels, tipi’s, maskers en dromenvangers. Van vrijdag 30 november tot woensdag 12 december is het resultaat van hun inspanningen te zien op de bovenverdieping van het Kulturhus in Ruurlo.

Wat is Kunst in de Kinderschoenen
Kunst in de Kinderschoenen is een initiatief van de KunstKring Ruurlo en de vier basisscholen van Ruurlo, de Kerst Zwart-, de Driesprong-, Wonderwijs en St. Willibrordusschool.
Sinds 2007 organiseert de KunstKring ieder jaar na de herfstvakantie creatieve lessen voor de leerlingen van groep 7 van deze vier basisscholen naar aanleiding van het leven en het werk van een kunstenaar of een kunststroming. De KunstKring zorgt ervoor dat informatie over het leven en het werk van de kunstenaar/kunststroming bij de scholen komt, die dat op hun eigen manier bespreken en behandelen in de groep. Vrijwilligers van de KunstKring helpen de kinderen gedurende twee dagdelen per school met het maken van een mooi kunstwerk.
Eind november wordt er een tentoonstelling van de werkstukken van de leerlingen ingericht op de bovenverdieping van het Kulturhus in Ruurlo. Deze tentoonstelling wordt feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, ouders, leerkrachten, leden van de KunstKring en belangstellenden.

Doel
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat “kunst” niet moeilijk of ver weg is in een museum, maar leuk, uitdagend en dat je er heel veel van kunt leren. Dat kunstenaars vaak nèt even anders denken en daardoor mooie en onverwachte dingen creëren, en dat jij zelf ook met je handen mooie en onverwachte dingen kunt maken. Dat kunst soms onbegrijpelijk lijkt, maar als iemand uitlegt hoe je kunt kijken dat je dan meer ziet dan je ooit had gedacht. En als je bezig gaat met een opdracht, dat je vaak meer kunt dan je ooit had gedacht. Op die manier probeert de KunstKring op een speelse manier de creatieve mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen.