Joop van Veen

Joop van Veen

Exposeert Druktechnieken en sculpturen
29 september t/m 23 november 2017
Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

Joop van Veen

Druktechnieken en sculpturen van hout en steen.
Joop van Veen, een veelzijdig kunstenaar, viert zijn 80e verjaardag met een expositie bij KunstKring Ruurlo in het Kulturhus. Deze expositie is een overzicht van de verschillende vormen van zijn creatieve talenten.
In de Gruitpoort in Doetinchem hakte, vijlde en polijstte Joop al een aantal jaren in hout onder leiding van Geert Lebbink. Verschillende sculpturen uit evenzoveel verschillende houtsoorten ontstonden. Later heeft Liesbeth Crooymans hem in het vormen van steen onderricht.

20 jaar in de weer met drukinkt bij Atelier M 22718 in Ruurlo

De eerste expositie die voor Joop werd georganiseerd door atelier M22238 was in 2001 in de gelijknamige galerie en was samengesteld uit monoprinten. Later zouden etsen, zeefdrukken en linosneden volgen.
Zoals het gezegde luidt: “De aanhouder wint”, is bij dit werkoverzicht overduidelijk te zien dat een vaste regelmaat en werklust mooie resultaten opleveren. In ieder mens liggen onvermoede mogelijkheden verborgen.
Was het toeval dat Joop een model meebracht voor de boetseergroep naar Ruurlo? Joop zat er bij en keek ernaar, totdat onze onvergetelijke leraar, Henk Göbel, hem vroeg mee te doen.
Na de boetseerperiode ging Joop onder leiding van Béa Verheul aan de slag met zeefdrukken, monoprinten, etsen, linoleum en houtsneden. Inmiddels al met al zo’n 20 jaar.
Aan al deze vormen van creatieve uitingen voegde Joop nog een laatste toe, het maken van collages. Met eindeloos geduld zijn de zorgvuldig bewaarde werken verknipt en versneden, gerangschikt tot dat wat het beeld in zijn verbeelding moest zijn en blijven.
Momenteel doet Joop in atelier M 22738 mee met een model-tekengroepje en daarmee is voor hem de cirkel rond. Er is een kans dat de tekeningen als basis voor een van de eerdere druktechnieken gaan dienen.
De tijd zal het leren. Misschien zien we de resultaten daarvan ook op de expositie in het Kulturhus.