Joke Stomps

Joke Stomps

Exposeert foto’s
14 december 2018 t/m 7 februari 2019
Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
De opening is op 14 december om 16.30 uur

Joke Stomps (1945) is in verschillende opzichten geen onbekende in Ruurlo en omstreken. Ze groeide op in de Dijkhoek bij Borculo. Haar speelterrein was het Galgenveld. Als kind trok zij vooral met haar moeder de natuur in, waar haar liefde werd gewekt voor al het wonderlijke dat zich daar afspeelt.
Eenmaal klaar met haar studie voor basisschoolleerkracht en ze zelf haar geld ging verdienen wilde ze graag meer van de wereld zien. De vele indrukken die zij tijdens haar reizen opdeed legde zij vast op de gevoelige plaat, ook om anderen hiervan deelgenoot te kunnen maken.
Het reisvirus kreeg haar steeds meer in zijn greep. In haar werkzame periode maakte zij elke drie, vier jaar een spannende reis naar een exotisch land. Haar favorieten daaronder zijn Tibet, Bhutan en IJsland, maar haar hart heeft zij verpand aan Afrika. Het liefst reist zij in kleine groepen, waarbij ze ervoor waakt een doorsnee toerist te zijn, die zo snel mogelijk zo veel mogelijk foto’s schiet. Eerst wil zij het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen door zich onder hen te begeven en vlak bij hen te leven in een tentje op afgelegen plekken. ‘Als je de mensen met respect benadert en behandelt, komt het vertrouwen vanzelf’, is haar lijfspreuk. Ze gaat op in hun leven en wordt één van hen, zodat ze als vanzelfsprekend hun leven in foto’s vast kan leggen. Sfeervolle plaatjes spreken voor zich en stralen liefde, aandacht en vertrouwen uit. Dat fotografie haar grote passie is behoeft geen nadere uitleg. Ze is volkomen autodidact, haar stelregel ‘al doende leert men’ is haar op het lijf geschreven.
Joke is, na een onderwijsloopbaan van 40 jaar, waarvan 34 jaar aan de Kerst Zwartschool in Ruurlo,
in de omstandigheid haar hobby nog intenser te beleven. Naast haar buitenlandreizen neemt ze regelmatig succesvol deel aan wedstrijden en is ze een graag geziene deelnemer aan de KijkKastKunstRoute die de KunstKring Ruurlo elke twee jaar organiseert.
De KunstKring Ruurlo geeft haar daarom met heel veel genoegen een podium om bezoekers te laten genieten van haar reisimpressies en de natuur dichtbij huis.