Jan Baggen

Exposeert schilderijen
29 april t/m 22 juni 2022, verlengd t/m 17 augustus
Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur
Bekijk hier het Fotoalbum van de expositie

Jan Baggen, Zutphen Opleiding: Academie voor beelden kunst Arnhem, Grafische vormgeving

Zwerven door Twente en Achterhoek
Net als in de 18e eeuw Jan de Beijer dat deed voor uitgever Isaac Tirion mocht Jan Baggen, voor de Kluwer-, later Wegenerkranten door het verspreidingsgebied trekken om daarvan wekelijkse verslag te doen in de vorm van tekeningen en een verhaaltje. Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef hij 5 wandel- fietsboekjes met als thema Twentse landgoederen.
Het tekenen en schilderen van de omgeving is daarmee een wezenlijk onderdeel van zijn leven en werk geworden.

Verdieping
Inmiddels met pensioen heeft Jan nu de tijd om de mooiste plekjes uit de tijd van de krantenserie nog eens op te zoeken voor nadere verdieping. Vooral de verhalen die erbij horen zijn vaak de aanleiding om een plek aan nader onderzoek te onderwerpen. Jan vertelt: “ Een mooi voorbeeld zijn de Wodanseiken bij Wolfheze. Hier werden de schilders van de Oosterbeekse school (Mauve, Maris, Münninghof, Ferwerda, de Bock etc.) zo rond 1900 ingewijd door de schilder Warnardus Bilders. In witte gewaden gestoken werden zij daadwerkelijk “gedoopt” in de Wolfhezer Beek bij de eiken.
Deze inspirerende plek is in het werk van Jan op de expositie in het Kulturhus ruim vertegenwoordigd.

Buiten schilderen en tekenen
Jan schildert en tekent graag ter plekke. “Het mooie van buiten tekenen en -schilderen is dat het ook een tijdsdocument is. In de tijd dat je bezig bent gebeurt er van alles. Het licht verandert. Er komen mensen voorbij en als schilder maak je daaruit een keuze. Doorgaans vervallen de vluchtige voorbijgangers..”
Een handig klein Pochadekistje voor het schilderen in olieverf is vanwege het compacte formaat het makkelijkst mee te nemen, gewoon in een rugzak. Nadeel is het beperkte formaat, dus af en toe trekt hij er ook bepakt en bezakt met veldezel en grote mappen op uit om eens wat groter te kunnen schilderen.

Eigenhandig gesneden rietpen
Het tekenen gebeurt door Jan bij voorkeur met een zelf langs de sloot geplukt en gesneden rietpen. Een grillig teken-instrument met een weerbarstig karakter dat het bij het tekenen steeds kleine verrassingen in petto heeft. Zoals Bob Ross zijn “happy accidents” koesterde, houdt ook Jan van die onvoorspelbare ‘meevallers’.

Meer werk is te zien op
Website: www.janbaggen.nl
Weblog: www.janbaggen.blogspot.nl
Facebook: www.facebook.com/janbaggenatelier