Glasfusie

Glasfusie

Workshop voor beginners en gevorderden
Zaterdag 21 september van 13.00 – 16.30 uur
Docente: Irma Derksen
Kosten: € 65,00 (leden € 62,50) incl. glas en gebruik van gereedschap,
en 1 oven stook.

Wat is glasfusen?
Glasfusen is het samensmelten van glas in een glasoven. Dit proces vindt plaats bij verschillende temperaturen tussen de 750 en 900 graden, afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid van het glas. Het proces van het samensmelten in de oven noemen we een stook. Deze duurt 24 uur. Met de techniek van glasfusie kunnen staande en hangende objecten worden gemaakt.
Velen zal bovenstaande bekend in de oren klinken. In de afgelopen jaren heeft de KunstKring Ruurlo verschillende keren de workshop ‘Glasfusie’ verzorgd. En steeds met groot succes! Wij weten dat we veel mensen een plezier doen hen in de gelegenheid te stellen kennis te maken met deze bijzondere vorm van glas bewerken. Anderen hebben wellicht deelgenomen aan de eerdere workshops en zijn daardoor al meer bedreven, maar nog nieuws- en leergierig genoeg om een nieuwe, uitdagende weg in te slaan. Deze weg wordt gewezen door een nieuwe cursusdocent, Irma Derksen. De cursus is daarom geschikt voor beginners en gevorderden. En of je nu het een of het ander bent, altijd kun je bij glasfusen je fantasie de vrije loop laten en is het resultaat steeds verrassend! Je maakt je eigen en unieke glasobject met allerlei kleuren glas. Je kunt dat doen in het platte vlak, maar als je al wat meer geoefend bent kun je ook een staand object maken, eventueel met behulp van een mal. Soms heb je dan voor een werkstuk een extra oven stook nodig. Aan het eind van de workshop gaat elk werkstuk in de oven en kun je dit na enkele dagen, in overleg, komen ophalen.

Over Irma Derksen

 

Over Irma Derksen :
In het dagelijks leven werk ik op een ROC (MBO-onderwijs). In april 2012 ben ik begonnen met Glasfusion. Ik heb toen tijdens een workshop mijn eerste object gemaakt.
Waar het begon met een enkele keer een workshop volgen, groeide dit steeds verder uit. Ik sleepte steeds meer mensen mee, omdat ik het zelf zo leuk vond en daarom weer een goede reden had om te ‘glassen’. Uiteindelijk ben ik glascursussen gaan volgen bij hetzelfde atelier als waar ik de workshops volgde. Met de groep die we inmiddels al 3 jaar hebben proberen we allerlei nieuwe mogelijkheden uit, maken soms zelf mallen en hebben uiteraard ook veel plezier in het maken van allerlei zaken.
Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat ik mijn eigen atelier heb vorm gegeven. Hier kan ik met enige regelmaat mijzelf terugtrekken om weer iets nieuws te maken.
Hoewel ik ook in de loop der jaren andere creatieve workshops heb gevolgd, zoals boetseren en brons gieten, vind ik het werken met glas het mooiste. Het is een meer technische manier van werken door het snijden en slijpen ervan. Daarmee is glas een materiaal dat door zijn diversiteit aan kleuren uitnodigt tot frisse en kleurrijke werkstukken. Ik ben nu zover dat ik mijn ervaring, kennis en enthousiasme graag met anderen wil delen en door wil geven.