Wolvilten

Wolvilten

Beginners en gevorderden
Volgeboekt
Woensdag van 09.30 – 11.30 uur
15, 29 mrt, 12 apr 2023
Docent: Wil de Waard
Kosten €40, – excl. materiaal

Docent: Wil de Waard

De cursus wordt gegeven door de ervaren docente Wil de Waard. Zij is inmiddels een bekend gezicht bij de KunstKring Ruurlo. Al heel veel cursisten hebben onder haar leiding ervaring opgedaan met deze bijzondere manier van textiel verwerken.
Zij leert je tijdens de eerste les de basistechniek en begeleidt je in de twee volgende lessen waarin je je eigen fantasie de vrije loop laat of waarin je in samenwerking met andere cursisten werkt aan een object. Als je al meer bedreven bent in deze techniek, als je al door de wol geverfd bent, kun je op jouw niveau aan je eigen programma werken.

Wol vilten is een eeuwenoude techniek met veel moderne toepassingen. Van sieraden tot tassen, hoedjes, sjaals en zelfs jasjes of jassen: het kan allemaal met vilt.
Vilt is een niet-geweven textielsoort die ontstaat door het samenpersen van gewassen en gekaarde wol. ‘Kaarden’ is het ontwarren van de vezels door een wolkam of handkaarder: een plankje met stalen en een beetje omgebogen punten.
In de cursus werken we met lontwol in een groot aantal kleurvariaties. Lontwol is heel geschikt voor vilten, omdat de gekaarde vezels allemaal in dezelfde richting liggen.
Voor het maken van wat steviger stoffen gebruiken we naaldvilt. Zelfs het gebruik van zuiver zijdevezels behoort tot de mogelijkheden.
Allerlei mogelijkheden van het natvilten komen aan de orde. Door het gebruik van water gaan de wolvezels open staan en door het bewegen van de wol zorg je ervoor dat de schubben in elkaar haken. De zeep versnelt het verviltingsproces. Dat klinkt eenvoudig als je het leest, maar zonder cursus is het toch lastig!
Schrijf je dus in en ga op een veelzijdige, oorspronkelijke manier om met textiel. Je treedt in de voetsporen van de eerste wolvilters uit de prehistorische bronstijd en dat was zo’n 3.500 jaar geleden…. Jij doet het gewoon nu, bij de KunstKring Ruurlo!
Aanmelden kan met de blauwe knop.