Dry Brushen

Beginners en gevorderden
Woensdag van 10.00 – 12.00 uur
16, 23, 30 nov, 7, 14 dec 2022
Docent Hilda Haselberg
Kosten €70,- excl. mat.

 

Wat is dry brush?
Dry brush is een mix van tekenen en schilderen. Het is een verftechniek waarbij de kwast die je gebruikt een minimale hoeveelheid verf kan afgeven. De kwast die je gebruikt is in principe droog, het is een ‘dry brush’ of droge ‘borstel’.
Hoe doe je dat: dry brushen?
Je maakt met potlood een schets van een portret op glad aquarelpapier. Dan begint het proces van het dry brushen. Je legt een druppel olieverf op een envelop en met een penseel veeg je de verf uit over de envelop tot er bijna niets meer op het penseel zit. Daarna ga je brushen: je vult de schets van het portret door het penseel over het papier uit te wrijven. Voor schaduwwerking gebruik je kneedgum om de aangebrachte verf te vervagen.
Wat heb je nodig om te dry brushen?
Een kwastje of borstel met een stijf en stomp uiteinde is het meest geschikt om de verf aan te brengen. De grootte van de kwast hangt van het oppervlak af dat je gaat dry brushen. Een potlood en een gum behoren eveneens tot de basisbenodigdheden van deze techniek.

Iedereen kan leren dry brushen. Ervaring heb je daarvoor niet nodig.

Materiaal lijst voor de cursus DryBrushen

  • Aquarelpapier, b.v. van de firma Schut, type Terschelling 300 grams. Let op: bij voorkeur gladde variant
  • MDF/triplex plaat iets groter als het aquarelpapier, evt. met een handvat aan de bovenzijde voor handig meenemen.
  • Potlood zacht 8b
  • Badstof doekje om de olieverf in aquarelpapier te poetsen.
  • Envelop om de olieverf op te doen.
  • Olieverf ( ivoor black.)
  • Terpentine om de penselen schoon te maken.
  • Groene zeep voor het grondig reinigen.

Over Hilda Haselberg

‘Ik schilder vooral wat mijn emotie oproept. Ik wil die emotie in mijn schilderijen en tekeningen overbrengen naar de kijker. Mensen zijn voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron en ik schilder ze zoals ze echt zijn. De onverbiddelijke realiteit verhult niets. Soms is dat confronterend, maar het is altijd eerlijk. Mijn werk vertoont daarom onomwonden de vergankelijkheid van het leven.’

Hilda begon destijds met gedetailleerd aquarelleren en heeft zich als autodidact ontwikkeld door veel workshops te volgen en door veel ervaring op te doen met tekenen en schilderen.
Nog niet zo heel lang geleden is ze een andere weg ingeslagen en past ze de techniek van de Dry Brush Painting toe, olieverf op aquarelpapier. Een heel bijzondere techniek, waarin zij een voortdurende uitdaging heeft ontdekt. Haar dry brush schilderijen zijn zo levensecht, dat de toeschouwer denkt voor een foto te staan. Zij exposeerde in 2019 met succes enige maanden in de hal van het gemeentehuis van Berkelland in Borculo.