Beeldhouwen 10:00 uur

Beginners en gevorderden Volgeboekt
Woensdag van 10.00 ‒ 12.30 uur
5, 12, 19, 26 apr, 10 mei 2023
Docent: Nico van Kan
Kosten €90,- excl. materiaal
Locatie: Maandagweg 3, Vorden

Beeldhouwen in steen
We beginnen de cursus met het kiezen van de steensoort waar je het liefst mee werkt en de steen die past bij wat je wilt maken. Als je daar nog geen gedachten over hebt, krijg je vast ideeën bij het bekijken van de vorm van de steen. Op de cursus wordt gewerkt met stenen van Afrikaanse oorsprong, zoals het wat hardere springstone of serpentijn voor beelden die je ook buiten wilt plaatsen, of het wat zachtere en goed te bewerken opaal of speksteen.
Nadat je je steen hebt uitgezocht, geeft docent Nico van Kan uitleg over het gebruik van de verschillende gereedschappen en het aspect veiligheid.
De steen wordt rechtstreeks bewerkt. We starten met het maken van een stabiele basis, dit gebeurt met de tandhamer. Vervolgens gaan we met de slaghamer aan het werk om de zgn. schaduwvormen uit te hakken. Die worden met steeds fijnere beitels bewerkt om naar de uiteindelijk gewenste vorm te komen.
Pas dan beginnen we met het invullen van de details en de laatste fase is het polijsten. Veel raspen en schuren en het beeld in de was zetten om het zijn kleur en glans te geven. Maar dan volgt de kroon op het werk: uitpoetsen en bewonderen!
Heb je veel geduld, streef je naar je eigen standaard van perfectie? Dan is dit precies de cursus die bij je past.

Uiteraard kan deze cursus alleen door gaan als dit vanwege Covid-19 ook veilig kan. Is dat niet het geval krijgt iedereen daar op tijd bericht over en zal de cursus verzet worden naar latere data.

Aanmelden kan via de blauwe button.

Over Nico van Kan

Nico is een ervaren docent en kunstenaar. Hij heeft zelf als beeldhouwer een ambachtelijke opleiding in Zimbabwe en Nederland gevolgd. Deze opleiding begon met restauratie werkzaamheden, maar leidde al snel tot het creëren van eigen werken. In het kader van culturele uitwisseling promoot hij ook muziek uit West Afrika en beeldende kunst uit Zimbabwe. Zelf zegt hij hierover: ‘Onze liefde voor de Zimbabwaanse beeldhouwkunst ontstond toen we daar hun beeldende kunstenaars leerden kennen. Eenmaal terug in Nederland wilden we deze kunstenaars een beter bestaan geven door regelmatig rechtstreeks beelden van hen te kopen. De samenwerking met de kunstenaars gaat hierbij verder dan alleen de aankoop van een beeld’. Een impressie van zijn eigen werk en dat van Zimbabwaanse kunstenaars is te zien in zijn beeldentuin in Harfsen https://www.youtube.com/watch?v=pMMugQ3lIqA. Meer informatie over Nico en zijn werk is te vinden op https://afrikan.nl/nl .