Portret boetseren

Workshop van twee dagen (voor gevorderden)
Zaterdag 21 en 28 mei 2022
Van 09.00 tot ongeveer 16.30 uur
Kulturhus Ruurlo
Docent: Jeanne te Dorsthorst
Kosten: € 140 inclusief materiaal
Incl. broodjes buffet op dag 1
en rondleiding expositie Good Looking.
Zie het fotoalbum van deze workshop

Keramiste Jeanne te Dorsthorst uit Haarlo is een van de ruim 60 deelnemers aan de expositie van Portretkunst Good Looking in Ruurlo. Deze wordt van 13 mei t/m 25 juni 2022 gehouden in galerie De Smidse in Ruurlo. Om een verbinding te maken met deze expositie hebben wij haar gevraagd een workshop portret boetseren te verzorgen, waarop zij spontaan positief reageerde.
Jeanne’s roots liggen in het noorden van Nederland. Daar was zij jarenlang als professioneel fotograaf werkzaam. Door het oog van haar camera leerde zij destijds kijken naar mensen en de mens is nog steeds het favoriete onderwerp in haar beeldende werk van nu. Op het gebied van keramiek volgde zij sinds het jaar 2000 meerdere cursussen, waaronder twee jaar portret boetseren bij kunstenaar Cees Willemsen. In 2007 rondde Jeanne de driejarige Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda succesvol af. Sindsdien nam zij deel aan exposities in binnen- en buitenland en geeft zij workshops in haar eigen atelier.

Zij maakt figuratieve handgevormde keramiek. Steeds weer verwonderd staan van dat wat er uit de materie ontstaat dat is wat haar fascineert aan het werken met klei. Met haar beelden legt zij emoties vast in ‘driedimensionale plaatjes’. Het is kenmerkend voor haar karakters dat ze echt en emotioneel zijn. Het gaat om zeggingskracht, maar zeker ook om de vorm waarmee zij haar verhaal wil uitbeelden.

De workshop Portret boetseren op zaterdag 21 en 28 mei is voor mensen die al vaker met klei hebben gewerkt en die het fijne willen weten over het boetseren van een portret. De eerste dag wordt de basis opgezet en daarbij wordt goed gekeken naar vorm, rondingen en vlakken. De tweede dag wordt er verder ingegaan op de verdeling en het boetseren van de ogen, oren, neus en de mond enz. De deelnemer mag kiezen tussen het maken van een portret naar eigen foto’s, of vrij werk. Als voorbeeld gaan we uit van het ‘perfecte‘ hoofd. Aan de hand van eigen foto’s kijk je dan naar de vorm en het karakteristieke van jouw eigen model. Een interessante manier om goed te leren kijken en dat vervolgens om te zetten in klei.

Programma:
21 mei: 09.00 – 09.30 uur welkom met koffie/thee en kennismaken
Na de koffie in het Kulturhus brengen we een bezoek aan de expositie Good Looking in galerie de Smidse en de Dorpskerk. Tijdens de lunch bij KunstKring Ruurlo zal Jeanne een inleiding geven over het portret boetseren en na de lunch vertrekken we naar het keramiekatelier van Jeanne in Haarlo. Daar zijn klei en alle gereedschappen aanwezig. Ook wordt er uitleg gegeven hoe je de juiste foto’s maakt van jouw eigen model.
28 mei: 10.00 uur tot later in de middag (in het atelier te Haarlo).
We gaan aan het werk om het portret uitdrukking te geven en het te perfectioneren.
De workshop is incl. een redelijke hoeveelheid wit bakkende klei. Na het boetseren moet het beeld worden uitgehold en daarna enige weken drogen. Het wordt afgebakken in de keramiekoven.
Een workshop start bij voldoende inschrijvingen (8 deelnemers)

Meer informatie over Good Looking

Jeanne te Dorsthorst


 
zie ook www.keramiekatelierjeandre.nl