Vers hout

Vers hout

Deze cursus is wegens omstandigheden geannuleerd

Docent: Sjors van der Meer

Hout! Maar dan vers!
Dat wil zeggen, een stammetje of een tak zó van de boom… In Nederland is de traditie van werken met vers hout vrijwel geheel verdwenen, maar eigenlijk is het een heel oude manier van hout bewerken. Zonder machines. In het bos. Met en in de natuur…
We laten ons inspireren door de Engelse traditie van ‘green woodwork’ en het Zweedse lepel snijden. Je gaat naar huis met een bijzondere ervaring en, als het mee zit, een uniek werkstuk! Een krukje of een door jouzelf gesneden lepel die je ook echt kunt gebruiken.

Voor deze workshop gaan we naar een bijzondere locatie, midden in een parkachtig bos. Daar leer je de basisbeginselen van vers hout bewerken en dat is echt anders dan houtsnijden. Vers hout splijt je eerst en vervolgens bewerk je het met bijl en haalmes.
Lepel snijden van vers hout is een bijzondere bezigheid. Een klein stammetje vers hout, een bijltje, een houtsnijmes en een lepelmes is het materiaal dat je nodig hebt. Plus een paar houtsnijgrepen. Daarmee kun je aan de slag: buiten, in je huiskamer of waar dan ook.

Vers houtbewerking is ook werken met herontdekte gereedschappen en werktuigen.
Doordat het hout vers is (lees: zacht), laat het zich gemakkelijk bewerken met slim en eenvoudig handgereedschap. Bijl, haalmes, avegaar en splijtijzer: allemaal eeuwenoude en beproefde gereedschappen die je eenvoudig kunt hanteren.

Vers hout bewerken: een fascinerend ambacht dat loopt van pollepel tot paplepel.

Bekijk het filmpje op https://youtu.be/t-YzOaV7bfI