Tai-chi met waaier

Tai-chi met waaier

Dinsdag van 10.30 – 12.00 uur
21 jan.- 4 en 18 feb.- 3 en 17 mrt. 2020
Docent: Titia Thierens
Kosten 5 lessen: € 75,00 (leden € 72,00)

Tai-chi (太极拳) met de waaier  (Taijiquan)

Je hebt wellicht weleens beelden gezien van groepen mensen in China die zich buiten, vaak aan het begin van de werkdag, oefenen in een reeks trage bewegingen. Ook buiten China ontdekken steeds meer mensen de mentale kracht én ontspanning die dit biedt. Zij noemen het Taiji-quan.

Tai-ji of Tai-chi betekent o.a. ‘het meest verhevene’ of ‘het opperste principe’ en wordt gesymboliseerd door het yin/yang-symbool. Het woord ‘quan’ betekent vuist of boksen en samengevoegd betekent ’taiji-quan’ dus boksen vanuit het opperste principe. Oorspronkelijk was deze krijgskunst bedoeld voor het ontwikkelen van concentratie en mentale kracht. Vandaag de dag wordt taiji-quan beoefend als een bewegende meditatie, met sierlijke waaiers in plaats van zwaarden of stokken om de bewegingen te verlengen. Elke beweging die je uitvoert symboliseert een beweging uit een gevecht. Je voert als het ware een schijngevecht om jezelf te verdedigen tegen aanvallen van anderen. Je buigt de kracht van de ander af en geeft deze terug.

Tai-ji leert je luisteren naar je lichaam. Door aandachtig de bewegingen te volgen word je van alles gewaar. Misschien dat je ineens een spanning voelt die daarvoor onderbewust was. De zachte bewegingen helpen je om die spanning los te weken. Hoe meer je ontspant, hoe beter je kunt luisteren. Zo vallen in Tai-ji aandacht en beweging samen.

Luisteren naar je lichaam betekent ook je grenzen voelen en bewaken. Voelen wanneer het genoeg is, dat het tijd is voor rust of tijd voor een andere keuze. Dit is iets wat alleen jijzelf kunt voelen, althans als je je lichaam kent. Soms zijn we even vergeten hoe het ook alweer voelt om in ons lijf te zijn.
Dat leer je opnieuw met Tai-ji.

Deze cursus is zowel voor beginners ter kennismaking, als voor gevorderde ’taji-ers’, voor verdieping en/of verfijning van de vorm.
We wijzen er even op dat tai-ji vanaf de leeftijd van 16 jaar is te beoefenen.

Over Titia Thierens (1957):

Bekijk het filmpje! 

Tai-ji boeit mij mateloos. Eigenlijk wordt het alleen maar leuker en interessanter naarmate ik er langer mee bezig ben. Ik geniet van het volledig aanwezig zijn in het hier en nu en het onderzoeken, ervaren en uitwisselen van energie en beweging.
Taiji-quan heeft mij veel voordeel opgeleverd qua gezondheid. Ik leer nog steeds, en het mooie van taiji-quan is dat je er beter in wordt naarmate je ouder wordt.
Mijn eigen leraar is Prof. Dr. Dan Vercammen, grootmeester taiji-quan. Inmiddels volg ik ruim 22 jaar les bij het T.A.S.C. (Taoïstisch Studiecentrum) en nog altijd weet mijn leraar mij te inspireren. In 2000 begon ik met lesgeven en in 2002 haalde ik mijn diploma docent taiji-quan. Toen begon ik ook mijn school voor taiji-quan en qigong in Gorinchem. Toen ik in 2014 naar Ruurlo verhuisde, heb ik het lesgeven tijdelijk gestopt, maar nu is er tijd en ruimte gekomen om mijn kennis en ervaring met hernieuwd enthousiasme over te dragen aan wie maar geïnteresseerd is in beweging en gezondheid.