Kunstgeschiedenis online

Kunstgeschiedenis online

Wanneer: Donderdag 20, 27 mei en 3 juni
Tijd: 19.30 – 20.30 uur
Locatie: Online/Thuis
Docent: Peter-Frans de Graaf
Kosten: € 50,-

Aanmelden vóór dinsdag 18 mei 2021 tot 12.00 uur. Gebruik de blauwe knop bovenaan om je aan te melden.

Na het succes van de eerste korte online cursus Kunstgeschiedenis kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven!
Opnieuw heeft Peter-Frans de Graaf met drie bijeenkomsten een interessante cursus samengesteld, waaraan iedereen ook in deze tijd veilig deel kan nemen. Het is niet nodig om de eerste cursus gevolgd te hebben om aan te kunnen sluiten bij deze bijeenkomsten. En het grote voordeel is natuurlijk dat reisafstand geen rol speelt, zoals we bij de cursus in april merkten met aanmeldingen uit Utrecht en Oosterbeek.

Online Programma

20 mei
1) Kerkbouw: van Bunker tot Luchtkasteel
Hoe een verandering in taal en denken de kerkbouw volledig transformeert van gesloten, donker en massief naar lichte opengewerkte luchtkastelen.

27 mei
2) Modernisme – Postmodernisme, wat is het verschil en wat heb je eraan?
Hoe de tweede wereldoorlog als cesuur kan worden gezien, tussen het succes van een deel van het westerse denken, en de ondergang daarvan. Dit aan de hand van voorbeelden uit de beeldende kunst.3 juni
3) Vijf hedendaagse kunstenaars:
Gerhard Richter – Ai Weiwei – James Turrel – Wolfgang Laib –
Berlinde de Bruyckere
Er zijn momenteel zoveel kunstenaars, dat een gewoon mens ze überhaupt niet allemaal kan kennen.
Hoe breng je orde in die ontstellende hoeveelheid en welke doen er over honderd jaar nog toe?
En als dat zo is waarom dan?

Over de docent:

Peter-Frans de Graaf studeerde publiciteitsvormgeving, vrije grafiek en schilderen op de kunstacademie in Utrecht, Kampen en New Jersey. Daarnaast volgde hij de eerstegraads lerarenopleiding tekenen en kunstgeschiedenis en is onder meer bekend als oprichter van KunstLokaal, een klein centrum voor kunsteducatie met een grafisch atelier en een kunstenaarsmaterialenwinkel. Peter-Frans is ook docent schilderen met aquarel/acryl en schilderen met olieverf bij de KunstKring.

Meer informatie over Peter-Frans de Graaf en zijn werk vind je op: http://www.peterfransdegraaf.nl/

Ook is er in 2018 een filmpje over hem gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=ioNAorKVA9U


Werkwijze
 

Peter-Frans nodigt de deelnemers uit via Microsoft Teams. Ook als je geen Teams-account hebt, is het mogelijk om hieraan deel te nemen via internet, mits je beschikt over een computer, laptop of tablet met camera en microfoon. Extra uitleg is beschikbaar voor wie daar behoefte aan heeft. Neem dan contact op met Lieneke Tanis, tel. 06-51609497 of mail naar cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl
Per avond wordt één van de onderstaande onderwerpen besproken aan de hand van afbeeldingen. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.
Iedere deelnemer krijgt na de bijeenkomst een opname van de les toegestuurd, om deze later nog eens rustig terug te kunnen kijken. NB: in verband met het beeldrecht van de hedendaagse kunstenaars die in de laatste bijeenkomst centraal staan zal deze les niet opgenomen worden.