Atelierroute Berkelland 2022

Derde Berkellandse Atelierroute (2022) groot succes

In 2017 en 2019 organiseerde Kunstkring B-Art samen met KunstKring Ruurlo tijdens de Pinksterdagen de Berkellandse Atelierroute. De gastvrije kunstenaars en de bezoekers vanuit de Achterhoek en van ver daarbuiten waren zo enthousiast dat de Atelierroute een vervolg kreeg in 2022 met Pinksteren op zondag 5 en maandag 6 juni 2022.
De atelierhouders in Berkelland zetten de deuren open van 11.00 tot 17.00 uur. De overzichtstentoonstelling die in het Kulturhus in Ruurlo werd gehouden op zaterdag 4 juni werd feestelijk geopend om 20.00 uur. Op zondag en maandag was deze te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur.
Het is niet te berekenen hoeveel bezoekers deze editie heeft getrokken, maar alleen al in het Kulturhus kwamen een kleine vierhonderd mensen kijken. Veel ateliers werden druk bezocht en uit de reacties van de kunstenaars kunnen we opmaken dat zij en de bezoekers zeer enthousiast waren. De bezwaren van bezoekers dat de route te lang was om alle ateliers te kunnen bezoeken werden weer gehoord. De diversiteit en de kwaliteit van wat men te zien kreeg was groot en smaakte naar meer. Maar het was ondoenlijk om in twee dagen alle ateliers te bezoeken. Op de fiets al helemaal niet. De andere ateliers komen de volgende keer aan de beurt.

Wie deden er mee?

Alle (amateur)kunstenaars die wonen en/of hun atelier hebben in Berkelland waren uitgenodigd om tijdens de Pinksterdagen de deuren van hun atelier te openen voor bezoekers. Om mee te mogen doen hoefde men geen lid te zijn van de KunstKring.
Ook zij die zelf geen eigen of geschikt atelier hadden om bezoekers te ontvangen en/of niet in Berkelland woonden, konden zich aanmelden. De routecommissie zocht voor hen expositieruimte binnen de gemeentegrenzen.

Meer kunstenaars op één locatie.

Het was bekend dat verschillende Berkellandse kunstenaars tijdens de Atelierroute graag hun atelier delen met een andere kunstenaar. Meer kunst maakt de route nog aantrekkelijker en biedt een grotere variëteit. Bovendien geeft het de gastheer/vrouw/ kunstenaar dan wat meer bewegingsruimte.
De organisatie maakte geen onderscheid tussen professionele en amateur kunstenaars en liet de beoordeling van de kwaliteit van de getoonde kunst graag over aan de bezoekers zelf.
Tijdens het Pinksterweekend was er van alle deelnemende kunstenaars één werkstuk in het Kulturhus te bezichtigen. Er was ook een routeboekje gemaakt waarin een foto van hun werk afgedrukt stond, zodat bezoekers een indruk hadden van de kunstenaars en ateliers die ze graag wilden bezoeken. Het boekje kostte € 2.50 en werd heel veel gekocht. Het werd wel tamelijk laat verspreid. Dat gaat bij een volgende editie anders.

Foto Albums van de Route.

Wil je nog even nagenieten? Bekijk dan de foto’s in de albums. Ze zijn niet van alle locaties, want ook onze fotografen kwamen tijd te kort om langs alle ateliers te gaan.

Meer informatie:

Voor alle vragen kan men terecht bij atelierroute@kunstkringruurlo.nl

Deelnemers Atelierroute Berkelland 2022

Op deze pagina vindt je de gegevens van alle kunstenaars die zullen deelnemen aan de Atelierroute Berkelland 2022.
Voor de namen van de kunstenaars staat het nummer van hun locatie.
Zo kun je een keuze maken welke ateliers en kunstenaars voor jou aantrekkelijk zijn om op 5 en/of 6 juni a.s. zeker te bezoeken.
Informatiecentrum en overzichtstentoonstelling in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

 

 

Beeldentuin AJ & LW Bier

Beeldentuin AJ & LW Bier

Laat je inspireren door de verrassende kunstwerken in Beeldentuin AJ & LW Bier aan de Haarloseweg 6 te Borculo.
De beeldentuin is een prettige verrassing voor liefhebbers van tuinen èn kunst.
Door de hele tuin staan allerlei kunstwerken van Hout – Keramiek en combinaties daarvan.
De tuin is zeer verrassend vanwege de hoogteverschillen, bijzondere doorkijkjes, verborgen hoekjes en de prachtig aangelegde vijver.
Regelmatig zijn er open dagen. Bijvoorbeeld tijdens de Open Atelierroute Berkelland op 5 en 6 juni; tijdens het OpenTuinenWeekend op 18 en 19 juni; en tijdens het OpenTuinenWeekend op 23 en 24 Juli. Er zijn rondleidingen en demonstraties tijdens de afsluiting van het seizoen tijdens de OpenAtelierdagen in Borculo & Geesteren op 29 & 30 oktober.
Beide kunstenaars: Louise en Dolf koesteren de lijfspreuk: It’s not my work, it’s my passion.
Wilt u iets weten, vraag gerust, wij geven met veel plezier uitleg over onze kunstwerken.

Dus kom kijken en genieten van deze oase van rust. Misschien krijg je inspiratie om je eigen tuin boeiender te maken met een mooi stuk keramiek of houten sculptuur.
De tuin is op afspraak via 06 36285807 of 06 49970136 te bezoeken.

Voor een kleine impressie zie :

www.beeldentuin-gelderland-exposities.nl  www.ajbier.exto.nl  www.berk.exto.nl


Christien van den Dries

Christien van den Dries – Patchwork en Quilt

Is Patchwork een kunst? Jazeker, want Patchwork en Quilten doe je niet zomaar even in een naaiclubje. Het heeft een rijke historie die al dateert uit de 19e eeuw (het quilten is zelfs nog veel ouder). Uit pure noodzaak geboren om zich te beschermen tegen de kou, naaiden pioniers stukken stof aan elkaar en vulden hun werk met gedroogd gras of paardendekens. Een scala aan patronen werd door hen zelf bedacht (vaak gebaseerd op gebeurtenissen die ze op hun reis meemaakten). Door het organiseren van tentoonstellingen, vaak door rijkere dames, groeide het Patchwork en Quilten uit tot een ware kunst die zich verspreidde over de gehele wereld. Heden ten dage worden vele cursussen gegeven – traditioneel of modern – en is er bijna in elk land een Patchwork Gilde. Ook ontmoeten patchers elkaar in een ‘Quilting Bee’ om ideeën uit te wisselen of om elkaar te stimuleren.

Ik patch nu al zo’n 30 jaar en ben daaraan ‘gezond verslaafd’.

U bent van harte uitgenodigd om de quilts te bekijken tijdens de Pinksterdagen en ze zijn te koop!

Mobiel: 06-82409933
chrisvddries@gmail.com


Marlon Groot Zevert

Het atelier van Marlon Groot Zevert

Vanuit haar atelier in Eibergen werkt zij met veel passie aan haar schilderijen.
Schilderen is het tegenwicht voor al die praktische zaken en beslissingen van het dagelijkse leven. Marlon: “Als ik schilder, aanvaard ik dat ik aan iets begin zonder al te weten hoe het eindigt. Ik laat de controle varen en geef me over aan mijn gevoel. Schilderen brengt me in balans.
Mijn werk bestaat uit meerdere lagen en deze lagen bestaan weer uit verschillende materialen waaronder hout, gips, acrylverf en zand.
De gelaagdheid geeft het werk niet alleen diepte en beleving maar symboliseert ook diepere betekenissen die ik probeer samen te vatten in de titels van de schilderijen.
Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. In combinatie met natuurlijke kleuren heeft zowel het proces als het resultaat een rustgevend effect op mij. Ik probeer het effect wat het op mij heeft over te brengen op de kijker.
Het werk is voor mij geslaagd als deze vibe ook terecht komt in de daadwerkelijke ruimte waar het schilderij komt te hangen.

Tot eind mei zijn de meeste werken geëxposeerd in het Martini ziekenhuis te Groningen en in de centrale hal van het SKB te Winterswijk.
U bent van harte uitgenodigd in mijn atelier tijdens en na de Atelierroute Berkelland!
Mobiel: 06-10998238
www.marlongrootzevert.nl


Anneke Schelfer-Haagsma

Aquarellen

Anneke Schelfer vertelt: “Aquarelleren is een lastige techniek en het vereist heel wat tijd en doorzettingsvermogen om het een beetje in de vingers te krijgen. Het mooie ervan vind ik de onvoorspelbaarheid en dat is meteen ook het lastigste. Een aquarel kun je niet of nauwelijks corrigeren, dus je moet tevreden zijn met het resultaat (of opnieuw beginnen). Mijn onderwerpen zijn divers, meestal ben ik wel gedreven door een emotie of gevoel, maar ook een simpel plaatje kan een onderwerp zijn. Het is altijd een ‘eigen’ onderwerp, ik schilder niet een bestaand schilderij na en ook als ik van een foto werk, is dat -meestal- van een eigen foto. De uitvoering kan variëren van los en spontaan tot secuur, van zachte tot felle kleuren en van realistisch tot fantasie.

Een voordeel van aquarelleren is dat je weinig nodig hebt: water, papier, verf en een penseel. Ik zit graag op vakantie voor ons tentje te schilderen. Ik vind het ook heel prettig dat het weinig afval geeft; geen plastic verftubes. Om de hoeveelheid ‘troep’ in de wereld te beperken probeer ik de lijsten bij de kringloop te kopen.

Ik vind het leuk als u komt kijken.”

Anneke Schelfer-Haagsma

Voor meer informatie zie: www.facebook.com/annekeschildert


One day ill fly away

Welkom in atelier van Karin Merlijn in Ruurlo.

Karin beschrijft haar manier van werken: “Mijn manier van schilderen is puur intuïtief.
Vanuit een meditatie, tekst, foto, collage of muziek ga ik schilderen zonder een van te voren bedacht plan.

Als het doek vol is bekijk ik het doek van alle kanten en dan kies ik een stand die het meest raakt of aanspreekt. Dan volgen er meerdere lagen.
Als er een duidelijk beeld naar voren komt dat een snaar raakt, wordt het verder uitgewerkt.
Wat er tevoorschijn komt heeft altijd iets te vertellen.

Ik gebruik veel kleur en werk meestal in dunne transparante lagen, maar soms kan ik ook met dikke texturen werken.
Doordat de stemming, emoties en belevingswereld als uitgangspunt gebruikt worden, kunnen de schilderijen heel erg verschillen qua stijl en kleurgebruik.

Deze manier van werken pas ik ook toe in de cursussen en workshops die ik organiseer.
In de schildercursussen is tekenervaring en schildertechniek ondergeschikt aan de beleving. Spelend als een kind ontdek je de mogelijkheden van de materialen en de technieken vanzelf.
Ik duid geen schilderijen voor anderen, maar stel vragen, waardoor de symbolische betekenis van het werk helder kan worden.”

Voor meer informatie bel 0573 462708 en zie www.karinmerlijn.nl


Huis – Tuin Galerie Arti-Rita

Huis – Tuin Galerie Arti-Rita

Tijdens de Pinksterdagen is het zover. Met dank aan de organisatie Kunstkring Ruurlo. Top.
Samen gaan we genieten van de vele kunstwerken in ons huis en in de tuin. Eigen werk, schilderkunst, overal kan verf op. ‘Kleurrijke abstractie’.

Annejet van Stekelenburg is aanwezig als gast-exposant. Zij ontwerpt prachtige ’Beelden in Steen’. Om een lang verhaal kort te houden. Er is niets mooier dan deze verscheidenheid aan kunst samen met ú te mogen delen. Al deze kunstwerken moet je met eigen ogen aanschouwen.

U bent niet alleen welkom op 5 en 6 juni, maar ook, als extra, op 4 juni. Laat je verrassen op ’t Schoman 19, 7478 RP Diepenheim. (op de grens van Diepenheim / Gelselaar aan de schipbeek).

Lukt het niet met de Pinksteren dan zijn er nog meer mogelijkheden om ons werk te bewonderen.

Huis – Tuin Galerie Arti-Rita zet de deur open op de eerste zaterdag en zondag van de maanden augustus, september en oktober.
En we houden een expositie van medio mei tot eind juli in het Warnshuus te Warnsveld.

“Kleuren kun je mengen, woorden niet”

Wilt u op een ander tijdstip; in overleg is er veel mogelijk. Een telefoontje kan wonderen doen.

Een swingend kleurrijk daggie met veel inspiratie
Gé en Rita Veltmaat

Voor extra informatie zie: www.arti-rita.nl


Paul Schoonackers

Naïeve kleurrijke schilderwerken

En dan ga je met pensioen. Wat te doen? Ik was altijd al geïnteresseerd in kunst, vooral in schilderkunst, maar had nog nooit een kwast op het doek gezet. Dus dat moest het worden. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb ik een aardige stapel bij elkaar geschilderd. Het gaat mij vooral om het proces, ik heb meestal geen strak vooropgezet plan. Ik begin en zie wel waar het schip strandt. De ene keer lukt het beter dan de andere. En soms zie je het pas later. Maar het is altijd weer een verrassing wat eruit rolt. Dat geeft mij veel plezier. Voor wat betreft mijn stijl, bij gebrek aan schilderlessen moet ik het hebben van een veelheid aan kleuren. En mijn enigszins kinderlijke stijl noem ik dan maar “naïef”. Dit is trouwens de eerste keer dat ik mijn werk tentoon stel, dus ik ben heel benieuwd wat het publiek er van vindt. Spannend!
Paul Schoonackers

Het werk van Paul Schoonackers is te zien in Kulturhus ’t Stieltjen Wolinkweg 12, 7273 SL Haarlo


Waar kunst een verbinding aangaat met de natuur

‘Waar kunst een verbinding aangaat met de natuur’

Aan de Visschemorsdijk nr. 6, aan de buitenrand van Neede, valt er tijdens de Berkellandse atelierroute op 5 en 6 juni 2022 veel te zien en te beleven. In en rondom de boerderij en het atelier van Jo en Henk Huijsman kun je niet alleen van de fraaie locatie en de natuur genieten, maar ook van de kunstwerken van gastvrouw en textielkunstenares Jo Huijsman, van het subtiele en uiterst verfijnde werk van schilderes Inge Zwolle en het robuuste, gelaagde abstracte werk van Heleen Posthumus. Laat je verder verrassen door de ingenieuze keramiek-werken van gastheer Henk Huijsman, die her en der zichtbaar zijn. Al met al een bijzondere locatie, waar heel veel te zien zal zijn op 5 en 6 juni tussen 11 en 17 uur.

 

 

 

 


Harry Lankveld

Net als in 2019 doen Corry en Harry Lankveld weer mee aan de Atelierroute Berkelland op 5 en 6 Juni.

Van hun tuin en huiskamer creëren ze een galerie van hun kunstwerken van keramiek en hout.
Hebt u interesse en had u altijd al een kijkje willen nemen dan is dit misschien het juiste moment.
Er zijn vele deelnemers aan de Atelierroute; de keuze is reuze.
Corry en Harry verwelkomen u graag.
Lukt het niet met Pinksteren dan kunt u altijd bellen of mailen voor een afspraak.

Ingang achterkant Kiefteweg in Eibergen.
Bij T Splitsing Hortensialaan – Kiefteweg richting Beltrum aanhouden na ongeveer 80 meter is de ingang aan de rechterkant.
Corry Keramiek 0630615887 corrylankveld@gmail.com
Harry Hout 0647651200 harrylankveld@gmail.com

Voor een indruk van hun kunstwerken kunt u kijken op hun website: www.corry-harrylankveld.nl

 

 

 


Anke Brummelman

Anke Brummelman vertelt over haar werk en leven: “Ik ben geboren in Zutphen, ben op mijn 24e naar Amsterdam vertrokken en heb daarna in Haarlem en Overveen gewoond. Maar de Achterhoek bleef wel trekken en in de zomer van 2019 zijn we in Ruurlo komen wonen. We hebben een groot huis dat we langzaam aan het verbouwen zijn.
Mensen zijn altijd mijn voornaamste onderwerp geweest, mensen winkelend, zittend op een terrasje, lezend. Na mijn opleiding aan de Portretschool Amsterdam schilder ik vooral portretten. Ik probeer altijd het kenmerkende van de geportretteerde te laten zien.
Ik heb onder meer exposities gehouden in Buren in de Betuwe, in de kapel van Bronkhorst, in Haarlem en in het Kulturhus in Ruurlo. Die laatste expositie was gedurende de lockdown in 2020 en 2021.
Op het ogenblik mag iedereen weer gaan en staan waar hij of zij wil en ik zou het erg leuk vinden als u mijn schilderijen komt bekijken. Aan de palssteeg 3 te Ruurlo.
Voor meer informatie zie mijn website: www.ankebrummelman.nl
a.brummelman@wedman.nl
mob: 06-50215799

 

 

 

 


Jeandré Haarlo

Welkom in atelier en beeldentuin van Jeanne en André te Dorsthorst in Haarlo.
Hoera, eindelijk weer een Atelierroute in Berkelland! Daar hebben wij naar uitgekeken. Want dit is zo’n prachtige manier om mensen te ontmoeten en onze liefde voor tuin en kunst met hen te delen.
Wij hebben een parkachtige tuin, met een oppervlakte van ca. 2200m2. Onder oude lariksbomen bevinden zich leuke tuinpaadjes met hier en daar een zitje waar je in alle rust kunt genieten van mooie doorkijkjes. Tijdens Atelierroute Berkelland zijn de wanden van ons huis opgesierd met de prachtige olieverfschilderijen van Jetty van Well. Terwijl in de tuin Gerria’s Beelden in Steen en de keramieksculpturen van André en Jeanne ons feestje kompleet maken. Kunst met natuur verweven.
Van harte welkom tijdens Atelierroute Berkelland op 5 en 6 juni en/of tijdens het Groei & Bloei OpenTuinenWeekend op 18 en 19 juni. De schilderijen van Jetty en Gerria’s Beelden zijn maar beperkt aanwezig tijdens het OTW.
Keramiek atelier Jeandré, Het Kossink 10, 7273 ST Haarlo.
Tel. 06-13026811
www.keramiekatelierjeandre.nl

 


zacht

Nieuw in Neede

Ik ben Andrea van der Werff en in 2022 doe ik voor de eerste keer mee aan de Atelierroute in Berkelland. In 2019 zijn we hier gekomen om ons eigen huis te bouwen en nu zijn we zover dat we ons op de tuin kunnen richten. Mijn atelier is langzaam uit de verhuisdozen aan het komen. Vandaar dat ik besloten heb voor deze keer oude werken aan het publiek te tonen. Tijdens de bouw heb ik wel cursussen online gevolgd, maar eigen werk is toch vooral in eigen huis gegaan. Bij de Kronenkamp zullen er fotoschilderijen te zien zijn die komen uit de serie “Ik zie, ik zie …”. Verder zijn er etsen, kunstkaarten en sieraden te zien. Ik hoop ook nog een 2022 verrassing te maken maar ik beloof niks. Wilt u alvast een voorproefje zien kijk op www.maankroon.nl. In de Kronenkamp is ook werk van twee medekunstenaars te vinden. Dus kom vooral kijken.

 

 

 

 


Ik heb de Amstel horen zingen

Tekeningen en Schilderijen van Marjan Genot

Het tekenen met houtskool is tegenwoordig een grote uitdaging voor mij. Dit simpele materiaal is ontzettend veelzijdig in gebruik. Door met licht en donker te werken en de juiste midden-tonen toe te passen, ontstaat er een heel realistisch beeld. Dat vind ik fascinerend.

Vroeger gebruikte ik het om model studies te maken of snelle schetsen voor ruimtelijk werk. Dit gebeurde meestal op goedkoop papier. Nu onderzoek ik verschillende papiersoorten en ook de combinatie met aceton is spannend.
Mijn werk bestaat voornamelijk uit portretten van mensen en dieren, vaak in opdracht, maar ook uit stadsgezichten en stillevens.

In 1991 ben ik afgestudeerd als plastische vormgever aan de AKI te Enschede. Daarna woonde ik in Amsterdam waar ik een atelier had. Na een aantal omzwervingen kwam ik in de theaterwereld terecht. Ik heb gewerkt als decorontwerper en theatermaker van kleinschalige producties en kwam in 2009 bij Nationale Opera & Ballet in dienst als rekwisiteur. Al die jaren ben ik ook blijven tekenen en schilderen en heb ik met veel materialen en technieken gewerkt.

Tegenwoordig woon ik in Neede en heb ik me weer helemaal gestort op het tekenen en schilderen, met soms een kleine uitval naar 3 dimensionaal werk.

Marjan Genot
telnr: 0643029981
email: mgenot3@gmail.com
website: www.mg-visualart.nl

 


Hugo Pos

Welkom in de ArtStudio van Hugo Pos

Een serie naakt modeltekeningen vormen de basis voor nieuwe schilderijen waarbij de figuur is geplaatst tegen een abstracte achtergrond. Sinds 1982 ga ik wekelijks naar de modellen tekenklup te Lochem waar we met een groep kunstenaars tekenen naar ongekleed en soms gekleed model. Mensen tekenen is en blijft een hele uitdaging.
In mijn ArtStudio is tijdens de kunstroute nog veel meer nieuw abstract en geabstraheerd kleurrijk werk te bekijken.
Stap in mijn wereld van de kunst en kom kijken. U bent van harte welkom. Voor een impressie van mijn werk zie:
https://youtu.be/S8ugBk-N2J4
Voor meer informatie: www.hugopos.nl

Bekijk hieronder de foto’s van de Atelierroute Berkelland 2022

Foto’s van de Opening

Foto’s langs de Route